top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Unelmafinaali legendojen välillä


Matias Rinta-aho löi ratkaisevassa välierässä kunnarin ja neljä tavallista juoksua. Kuva Jari Porttila


Pesiskausi huipentuu unelmafinaaliin, kahden superjoukkueen väliseen kohtaamiseen.


Taistelu käydään myös kahden seuraikonin, Janne Mäkelän ja Roope Korhosen välillä.


Korhonen voitti ensimmäisen SM-mitalinsa Sotkamon paidassa vuonna 2000, se oli hopeinen. Sen jälkeen hänen kaulaansa on ripustettu 12 SM-kultaa, tänä vuonna hän voitti runkosarjan lyöntikuninkuuden.


Mäkelä on pelannut Vimpelin ykkösjoukkueesta vuodesta 2002, Veto nousi superpesikseen 2004 ja siitä lähtien hän on pelannut vain Vimpelin paidassa. Mäkelällä on neljä SM-kultaa ja lyöjäkuningas hän on ollut kolme kertaa.


Tämä kaksikko oli myös ratkaisijan roolissa tiistain otteluissa viemässä joukkueitaan finaaliin. Mäkelä löi Mansea vastaan kolme juoksua ja tietenkin sen ratkaisevan, finaaliin vieneen juoksun.


Korhonen puolestaan moukaroi Kempeleen kenttään Sotkamon seitsemästä juoksusta kuusi, onkin selvää kenet Vimpelin ulkokentän on saatava kuriin jos se haluaa voittaa kultaa.


Kaksikon välille on turha edes yrittää rakentaa jännitteitä, sillä heillä on ”lehmän hermot”, heitä ei vastustaja eikä yleisö saa kuumennettua. Korkeintaan heidän kasvoiltaan saa puristettua hymyn.


Jos ”El Classico” otteluun halutaan virittää tunnetta, niin silloin katseet kääntyvät Vimpelin Olli Heikkalaan ja Sotkamon Aapo Komulaiseen. Kumpikin osaa tuulettaa onnistumisia, ja vastustan epäonnistumisia, hyvinkin provokatiivisesti. Samalla he yleensä pääsevät vastustajan ihon alle.


Pelinjohtajat Tomi Niskanen ja Mikko Kuosmanen ovat myös tiukasti asiassa pysyviä, heidän välilleen on turha rakentaa keinotekoisia konflikteja. Itse asiassa Kuosmanen on ollut Niskasen esikuva, joten nyt hän pääsee haastamaan ”idolinsa”.


Vimpeli ja Sotkamo ovat kohdanneet finaalissa seitsemän kertaa; Sotkamo vei viisi ensimmäistä kohtaamista ja kaksi viimeistä on mennyt Vimpelille. Lisäksi seurat ovat kohdanneet kaksi kertaa pronssiottelussa, niistä kummankin voitti Vimpeli.


Kun vertaa nyt joukkueiden kokoonpanoa, niin Vimpeli on vahvempi. Siinä kun Sotkamolla on vain yksi kova kotiuttaja, löytyy Vimpeliltä kaksi huippujokeria, Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää.


Lisäksi numerolla pelaava Matias Rinta-aho on päässyt taas hyvään vireeseen. Viimeisessä välierässä hän pommitti Mansen ulkokentästä peräti 1+4 juoksua.


Vimpelin kärjet ovat myös astetta parempia kuin Sotkamon. Ulkopelissä kummatkin ovat vahvoja, kuumin kysymys kuuluukin, kumpi ottaa lautasen herruuden; Aapo Komulainen vai Teemu Kinnunen. Se onkin ehkä finaalin ratkaisevin kysymys.


Manselle tappio oli henkisesti niin raskas, että moni uskoo Kempeleen ottavan pronssiottelussa seurahistorian ensimmäisen mitalin.


Jari Porttila


873 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Ari Paunio
Ari Paunio
Sep 05, 2023

Vimpelin lyöjäjokerit JP Vainionpää ja Janne Mäkelä ovat glooriansa kyllä ansainneet. Haluaisin kuitenkin nostaa vielä esille "suuren yleisön" aliarvostaman, pelinjohtajan unelmapelaajan,

multijokeri Jere Saukon. Hänet voi laittaa peliin tilanteessa kuin tilanteessa. Tällä hetkellä Suomen paras roolissaan, tekee paljon joukkuetta hyödyntäviä suorituksia.

Ps. Hieno homma kun kirjoitat pesäpallosta! Suomessa ei ole ainakaan liikaa pesäpallosta kirjoittavia toimittajia. 🙂

Like
bottom of page