Jari Porttila
Urheilu ei ole päättäjien suosiossa
Updated: May 21, 2021

Jääkiekon MM-kisat alkavat viikon kuluttua. Leijonat kerää taas TV:n ääreen miljoonayleisön ja somekansa jakaa tuomioitaan, jopa ylistystä, jos Leijonat ovat taas mukana mitalipeleissä.
Ja miksi eivät olisi, sen verran kompaktin ryhmän Jukka Jalonen taas sai kasattua kisoihin. Mukana on 10 pelaajaa kotimaisesta liigasta ja 10 pelaajaa KHL:stä. NHL:stä on tällä kertaa mukana vain kaksi pelaajaa, se kertoo paljon pelaajien kokemasta henkisestä rasituksesta korona-aikana.
Korona piinaa myös suomalaisia urheiluseuroja. Ulkokausi on alkanut, katsomot ovat suuria, eikä lähikosketusta yleisön joukossa pääse syntymään. Siitä huolimatta katsomoihin ei saa ottaa yleisöä. Urheiluväki kysyy syystäkin, miksi ihmeessä asiat ovat näin.
Samaan aikaan ravintoloihin saadaan jo ottaa sisällekin 20-100 henkeä, mutta 10 000 henkeä vetäville stadioneille ei yhtään. Aikuisten oikeasti, eihän tässä ole mitään tolkkua.
Tragikoomisinta asiassa on se, että poliitikot heittelevät tätä kuumaa perunaa nopeasti käsistään muille, kukaan ei suostu ottamaan vastuuta siitä, miksi nämä järjettömät kiellot ovat yhä voimassa.
Hallitus ja STM vetoavat nyt siihen, että valta on siirretty alueille, alueviranomaiset vetoavat yhä hallituksen antamiin asetuksiin, jotka sitovat niitä. Ollaan muna-kana tilanteessa, eikä siitä näytä olevan ulospääsyä.
Hallituksen ”urheiluministeri” Annika Saarikko onkin nyt paljon vartijana. Hänen on otettava tilanne hallintaan ja saatava alueviranomaiset nopeasti ymmärtämään, mihin heidän valtansa nyt ulottuu ja miten sitä valtaa on käytettävä. Saarikon on ”käveltävä STM:n yli” ja autettava urheiluseuroja tässä tukalassa tilanteessa.
Ei voi olla niin, että ravintolan sisätiloihin voidaan kyllä ottaa vaikka 100 asiakasta, mutta urheilukatsomoihin ei yhtään. Eikä tässä ole kyse vastakkainasettelusta, vaan oikeudenmukaisuudesta.
Muuten ollaan pian ympäri maata siinä tilanteessa, että urheiluseurat hakevat stadioneilleen terassilupia, jotta saisivat maksavia asiakkaita katsomaan urheilutapahtumia. Kakkosessa pelaava Hämeenlinnan Jalkapalloseura teki jo näin, se sai luvan 200 paikkaiselle terassille jalkapallokentän kupeeseen.
Miksi seurat lähtevät ”kikkailemaan” säännöillä ? Sen vuoksi, että ne tarvitsevat rahaa toimintaansa. Jos pelataan sarjassa, oli kyse sitten jalkapallosta tai pesäpallosta, niin se maksaa. Vaikka pelaajat ja valmentajat suostuisivat palkanalennuksiin, niin kuin ovat tehneetkin, niin senkin jälkeen on maksettava kenttämaksut, tuomarimaksut, matkakulut jne.
Vaikka suomalainen urheilu- ja erityisesti liikunta pohjautuu suurimmalta osin vapaaehtoisten tekemään, palkattomaan työhön, loppuu selästä jossain vaiheessa nahka. Ja kun niin käy, loppuu sarjatoimintakin monelta paikkakunnalta.
Tämä kaikki voitaisiin estää, jos ministeritasolta jyrähdettäisiin, ja kovaa.
Jos urheiluseurojen asemaa ei nyt paranneta, niin poliitikkojen on kyllä aivan turha yrittää ratsastaa Leijonin siivellä MM-kisoissa. Vaikka kansan muisti voi olla lyhyt, niin tyhmiä suomalaiset eivät ole.
Jari Porttila