top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Urheilukilpailujen Live-lähetykset nyt kaikkien ulottuvilla


Suuri yleisö suorastaan janoaa urheilukisoja nähtäväksi, mutta seurat eivät tiedä kuinka tarjota kansalle niitä. Kristian Pullikin hyppäsi häikäisevän SE:n kesän alussa, mutta kukaan ei nähnyt suoritusta suorana lähetyksenä.


Nyt tilanteeseen on saatavissa ratkaisu. Maximusport, Finlandia TV ja Järviradion JRTV tarjoavat seuroille ja urheilukilpailujen järjestäjille tv-tuotannon ja julkaisualustan niin, että koko tapahtuma selostetaan ja on nähtävissä live-lähetyksenä ympäri maailmaa.


-Tarjoamme seuroille alustan, joka kestää aina miljoona katsojaa. Saimme loistavaa palautetta Vimpelin ja Sotkamon välisten pesäpallo-ottelujen televisioinnista ja olemme päättäneet laajentaa tarjontaa kaikkiin urheilulajeihin, Järviradion toimitusjohtaja Markku Mäenpää kertoo.


-Pystymme tarjoamaan pienillekin seuroille nyt kanavan, jonka avulla tapahtumat voidaan näyttää suurelle yleisölle niin, että seurat saavat siitä tulevan taloudellisen hyödyn itselleen, maximusportin päätoimittaja Jari Porttila kertoo.


-Kun meitä pyydettiin mukaan tuotantoon, emme epäröineet hetkeäkään. Tämä on juuri sellainen joustava malli, joka suomalaisesta urheilusta on puuttunut. Korona-aika vaatii joustavuutta ja tämä malli tarjoaa sitä. Nyt live-lähetykset ovat mahdollisia myös pienille urheiluseuroille, ilman kovia taloudellisia satsauksia, Porttila painottaa.


-Itse asiassa tämä malli mahdollistaa seurojen varainhankinnan aivan uudella tasolla.


Finlandia TV tuo kilpailupaikalle tekniikan ja lähestysauton. Kisapaikalle rakennetaan studio, jossa voidaan ennen tapahtumaa haastatella paitsi urheilijoita, myös kisatapahtumassa mukana olevia yhteistyökumppaneita. Malli on toimiva nettilähetyksissä ja se on Järviradion toimiluvan mukaista.


-Me voimme rakentaa tilaajan näköisen lähetyksen, tehdä siitä juuri sellaisen kun he haluavat, Finlandia TV:n Aarno Jokela vakuuttaa.


-Uusi malli mahdollistaa myös ns. yksittäisten lajien tapahtumat. Esimerkiksi maan kovimmat aitajuoksijat voivat tehdä jonkun seuran kautta oman Tähtien kisan, josta tulevat tulot menevät suoraan heidän valmennusrahastoon, siis ilman mitään välikäsiä, Porttila avaa formaattia.


Lähetyksen tehdään suurelta osin automatiikkaa hyödyntäen, joten toiminnan kustannukset on minimoitu. Toisaalta esimerkiksi Vimpelin ja Sotkamon väliset suorat pesäpallo-ottelut keräsivät tuhansiin kohonneen katsojamäärän. Se avaa tapahtuman järjestäjille aivan uusia ansaintamahdollisuuksia.


-Käytössä on myös valtakunnallisen Järviradion markkinointikoneisto. Tapahtumaa markkinoidaan ennakkoon kymmeniä kertoja valtakunnallisissa lähetyksissä, jotta itse tapahtuma ei tule kenellekään yllätyksenä, Mäenpää painottaa.


Järviradiolla on reilusti yli 300 000 kuuntelijaa viikossa, ympäri Suomea. Järviradion taajuudet kattavat kaikki Suomen suurimmat kaupungit.


Urheilutapahtumisen selostuksista vastaa toimittaja Jari Porttila. Maximusportin nykyinen päätoimittaja oli mukana jo yleisurheilun ensimmäisissä MM-kisoissa 1983 ja Los Angelesin olympialaisissa 1984, joten mikrofonin takaa löytyy tietämystä vaikka muille jakaa.


-Tässä konseptissa urheilulähetykset viedään aivan uudelle tasolle. Selostaja ei enää istu omassa kopissaan, vaan uuden tekniikan myötä hän voi seurata pituuskisaa vaikka mittamiehen luona ja ottaa urheilijoiden kommentteja lähetykseen koska vain, Mäenpää painottaa.


-Pesäpallolähetyksessä vedimme studio-osuuden Vesa Liikalan kanssa kentällä, kävimme väillä tutkimassa syöttölautasta ja pelikentän rajoja, väillä olimme Vimpelin ”vaihtoaitiossa”. Nämä liikkuvat ratkaisut ovat aivan uutta, Porttila kehuu.


Finlandia TV:n lähetysauto liikkuu kaikkialle, minne vain autolla pääsee. Lähetysten teko ei vaadi järjestäjiltä muuta kuin sen, että he varmistavat alueella olevan nettiyhteyden. Kisa-autosta voi tiedustella lisää Maximusportin päätoimittaja Jari Porttilalta jari.porttila@maximusport.com .

392 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page