top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Uusia piikkareita vain muutamalla suomalaisurheilijalla


Viime aikoina kohua herättäneet uuden teknologian, yleisurheilussa käytettävät ”vieteripiikkarit” ovat yhä harvinaisia. Suomessa niitä on tällä hetkellä alle kymmenellä urheilijalla.


-Me olemme saaneet niitä vain muutamalle huippu-urheilijalle. Niitä tehdään tehtaalla vain maailman huipuille, Suomeen olemme saaneet niitä neljä paria, kertoo New Balancen maahantuonnista vastaava Jari Kohtamäki.


New Balancen uusilla piikkareilla juoksevat ainakin Elmo Lakka, Sara Kuivisto ja Joonas Rinne.


Kansainvälinen yleisurheiluliitto Word Athletics sallii uusien piikkareiden käytön Tokion olympialaisissa, jos piikkarit ovat olleet kaikkien saatavilla maaliskuusta alkaen. WA on määritellyt säännöissä, että piikkareita pitää olla myynnissä joko kaupoissa tai nettimyynnissä.


-Me emme halua rajoittaa välineiden kehitystyötä, mutta haluamme että kaikilla on mahdollisuus käyttää uusia tuotteita, painotti WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski Maximusportille.


Uusia, hiilikuitupiikkareita tekevät ainakin New Balance, Adidas ja Nike. Adidaksen uusilla hyppypiikkareilla pääsi Paavo Nurmen kisoissa kilpailemaan Maximusportin tietojen mukaan yksi hyppääjä, ei kuitenkaan Kristian Pulli tai Kristian Bäck.


Pulli on kansainvälisesti sen tason hyppääjä, että uskoisi hänen managerinsa pystyvän järjestämään myös Pullille uudet piikkarit.


-Meidän urheilijoilla on kaikilla käytössä piikkarit, joilla voi sääntöjen mukaisesti kilpailla Tokion olympialaisissa, painottaa NB:n Kohtamäki Maximusportille.


Uudet piikkarit ovat aiheuttaneet myös maailmanlaajuisen kohun, sillä Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Prycen maailman kaikkien aikojen toiseksi paras 100 metrin tulos 10,63 tuli kuin puskista uusilla hiilikuitupiikkareilla. Samoin miesten 100 metrin Trayvon Bromellin 9,77, hän paransi Rion olympiavuonna 2016 juoksemaansa ennätystä seitsemällä sadasosaa.


Uudet piikkarit varastoivat energiaa osuessaan maahan ja vapauttavat sitä jalan ponnistusvaiheessa. New Balance on tutkinut laboratoriossaan sitä, kuinka paljon tällä on vaikutusta tuloksiin. NB ei kerro tuloksista, mutta vaikutus on selkeä, eihän kenkiä muuten valmistettaisi.


WA:n sääntö siitä, että kenkien pitää olla kaikkien saatavilla neljä kuukautta ennen arvokisoja on sen sijaan tyhjä toive. Jalkinevalmistajat kiertävät sääntöä siten, että piikkarit on laitettu myyntiin nettikauppoihin, mutta kun niitä yrittää ostaa, ovat ne loppuneet.


Kengät ovat siis sääntöjen mukaan myynnissä, mutta niitä on mahdoton saada. Uusia piikkareita ei pysty ostamaan kivijalkakaupoista mistään päin maailmaa.


Valmentajien arvioiden mukaan eri valmistajien uusia piikkareita on Suomessa 4-9 paria. Kun Maximusport yritti saada juttua varten piikkareita kuvauksiin, oli se mahdotonta. Ainoat parit, jotka Suomesta löytyvät, ovat urheilijoilla.


Pisimmällä uusien piikkareiden kehittelyssä on New Balance, se keskittyy vain juoksupiikkareihin. Adidas ja Nike ovat kehittäneet myös hyppypiikkareita, mutta niitä ei ole vielä Suomessa.


Senni Salminen on saanut sopimuksen Niken kanssa, joten uuden SE-hypyn jälkeen uskoisi hänellä olevan mahdollisuuksia saada uutuspiikkarit Tokioon mennessä.


Uusia lenkkareita ja juoksukenkiä on myös Asicsilla, norjalaisella Hokalla miljardööri Warren Puffetin omistamalla Brooksilla. Ne ovat kehittäneet myös maratonkenkiä, joilla on sama vaikutus kuin piikkareilla. Näitä kenkiä on ollut markkinoilla jo muutaman vuoden ajan ja suurin osa niistä on ollut saatavilla myös kivijalkakaupoista.


Jari Porttila

1,163 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page