top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Väänänen otti yllätysmitalin moukarissa, Purola neljäs


Moukarinheittäjä Kiira Väänäsen harjoittelun fokus on toissavuoden alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen jälkeen ollut tämän vuotisissa Tallinnan EM-kilpailuissa, eikä suotta. Toissa vuoden yhdeksäs sija kirkastui Tallinnassa pronssimitaliksi.


Teknisesti suroritusvarma Väänänen heitti tasaisen sarjan, jonka kolmas heitto kantoi 65,98 eli 18 senttiä yli aiemman ennätyksen ja se toi EM-mitalin.


– Olen aika sanaton, minä vaan purskahdin itkuun, Väänänen kuvaili ensireaktioitaan, kun mitali varmistui.


–Tiesin, että ennätys pitää heittää mitaleille ja että olen kunnossa. Karsinnasta lähtien on ollut hyvä pöhinä. Piti vain luottaa itseensä.


Väänänen pääsi finaalissa hyvin liikkeelle, kun ensimmäinen heitto onnistui ja kantoi 64,74.


– Se oli sellainen vahva heitto. Se olisi tyssänyt fiilistä, jos se olisi osunut verkkoon tai jotakin muuta, Väänänen sanoi.


Kolmannen heiton jälkeen Väänänen jännitti ja haki pidempää heittoa, mutta kolme viimeistä kantoivat 63,58, 63,50 ja 63,57.


– Se on henkisesti tosi raskasta odottaa viimeiseen asti. Yritin vielä viimeisellä heittää pidemmälle ja tiesin pystyväni siihen. Mutta rupesin tunteilemaan heiton aikana, kun tämä on niin uutta minulle, Väänänen tunnusti.


Lapinlahtelaista Varpaisjärven Virettä edustava Väänänen asuu Jyväskylässä, missä hän opiskelee luokanopettajaksi. Valmentaja Leena Paldanius ja poikaystävä asuvat Kuopiossa, joten Väänänen käy usein siellä harjoittelemassa.

Väänäsellä on pronssimitali alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuista ja hyviä sijoituksia alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista. Nyt edessä ovat uudet haasteet.


– Jos haluan päästä aikuisten arvokisoihin, pitää parantaa tasoa 5-6 metriä, joka vaatii monta vuotta treeniä, Väänänen kuvaa lähivuosien tavoitetta.

Naisten moukarinheiton mestariksi heitti saksalainen Samantha Borutta tuloksella 68,80. Tanskan Katrine Jacobsen oli toinen heitettyään 66,81.


Samuel Purola sijoittui neljänneksi lauantain päättäneessä 200 metrin finaalissa. Purolan loppuaika oli 20,81, hän jäi mitalista viisi sadasosaa.


Myös Viivi Lehikoinen oli neljäs puolta pitemmällä aidatulla matkalla. Lehikoinen juoksi uuden 400 metrin ikäluokan Suomen ennätyksen 55,42, se jätti Lehikoiselle kaksijakoisen tunnelman.


– Jäi tosi kaksijakoiset fiilikset, kun tekee kovan ennätysparannuksen ja silti on neljäs. En oikein tiedä, mitä ajattelisin. En varmaan pettynyt ole, mutta ihmetyttää vaan, Lehikoinen sanoi.


Erittäin kovatasoisen finaalin voitti Slovakian Emma Zapletalová kisaennätyksellä 54,28. Lehikoisen edellä maaliin kiristivät myös Sara Gallego Espanjan ennätyksellä 55,20 ja Yasmin Giger Sveitsin alle 23-vuotiaiden ennätyksellä 55,25.


Nelosrataa Zapletalován ja Gigerin välissä juossut Lehikoinen taisteli mitalista koko matkan loppuun asti ja kohensi omaa alle 23-vuotiaiden SE:tään 0,35 sekuntia.


– Muistan, että ne he aloittivat aikaa kovaa ja tulin takamatkalta. Muuta en hirveästi muista, kuin että siinä oli kova taistelu, Lehikoinen sanoi.


Lehikoista nopeammin suomalaisista ovat juosseet vain Tuija Helander 54,62 vuonna 1987 ja Petra Stenman 55,01 vuonna 1999.


Tallinnan kilpailu oli Lehikoiselle viimeinen ennen Tokion olympiakisojen alkueriä.


– Tässä kerkiää nyt pari viikkoa lepäillä ja treenailla ja totutella sitten aikaeroon, Lehikoinen sanoi.

Mette Baas kasvatti Suomen joukkueen pistesijojen saalista 400 metrin seitsemännellä sijalla. Baas juoksi finaalissa oman ennätyksensää 53,26.


Ulkorataa juossut Baas ei voinut muuta kuin aloittaa kovaa.


– Olisin siinä alussa kaivannut jotain selkää etenen, muttei auttanut kuin pinkoa karkuun. Loppu oli vaikea, Baas kertoi.


Baas lähti ulkoradalta todella tulisesti. 200 metrin kohdalla hän oli kolmantena ajalla 24,55 ja 300 metrin väliaika 38,16 oli vain hitusen hänen tämän matkan ennätystään 38,00 hitaampi.


– Kyllä minä edelleen haen sitä 53 sekunnin alitusta. Jos saisi johonkin kohtaan sellaisen piikkijuoksun, kun nämä juoksut ovat nyt olleet niin tasaisia, Baas sanoi.


Baasin ennätys ennen Tallinnan EM-kilpailuja oli hiljattain Romaniassa maajoukkueiden EM-kilpailuissa juostu 53,31.


– Oli tosi hyvä fiilis tulla finaaliin. Tiesin, ettei ole mitään hävittävää ja pystyin tekemään oman juoksun ja hakemaan ennätystä, Baas sanoi.


55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page