top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Vaikea ymmärtää tätä todeksi”

Ilkka Herola palautti Suomen yhdistetyn mitalikantaan 14 vuoden odotuksen jälkeen taistelemalla hopeaa Oberstdorfin normaalimäen kilpailussa.

-Vaikea ymmärtää vielä mitä tuli tehtyä, mitalisti huokaili vielä lähes kaksi tuntia kilpailun jälkeen.

Ladulla Herola sen sijaan tiesi koko ajan mitä teki. Hän otti kärjen kiinni 61 sekunnin takamatkalta kuuden kilometrin kohdalla ja sen jälkeen tietokone miehen päässä kävi koko ajan läpi eri mahdollisuuksia ratkoa kisa.

Parhaimmillaan pääjoukossa oli kahdeksan miestä, mutta kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle, alkoi Herolan veto. Hän lisäsi koko ajan vauhtia kuin Lasse Viren konsanaan Munchenin kympillä. Vastustajat putosivat vauhdista yksi toisensa jälkeen niin, että viimeisessä nousussa mukana olivat enää Norjan Jarl Magnus Riiber ja Jens Oftebro.

-Hiukan yllätyin itsekin, kun tulin loppusuoralle kärjessä, Herola naurahti.

Loppusuoran alussa Riiber puristautui väkisin suomalaisen ohi, mutta Oftebro pysyi takana. Herola oli matkan aikana hiihtänyt 39 sekunnilla Riiberiä kiinni, joten norjalainen oli matkassa tuoreemmalla jalalla.

-Tiesin, että jos en päästä Ilkkaa karkuun viimeisellä kierroksella, pystyn ottamaan voiton loppusuoralla, Riiber kertoi norjalaismedialle.

Riiber voitti kisan vain 0,4 sekunnin erolla. Se oli yllätys Herolallekin.

-En uskonut mäkiosuuden jälkeen taistelevani kultamitalista, joten siinä mielessä loppusuoran taistelu oli pienoinen yllätys, Herola myönsi.

-Jarl on tämän lajin kuningas, mutta pystyin kuitenkin haastamaan hänet lopussa, joten siihen voin olla tyytyväinen.

Herolan hopea sai valmennusjohdon villiintymään. Päävalmentaja Petter Kukkonen kirmaisi Oberin maalialueella kuin juuri laitumelle päästetty varsa. Hän on luotsannut ryhmää läpi vaikeiden vuosien ja nyt kova työ tuotti vihdoin tulosta.

-Tämä on koko lajiperheelle iso asia, nyt tiedämme, että teemme oikeita asioita jotka kehittävät urheilijoita, Kukkonen kertoi.

Herola kuuluu Fischerin suksitallin kärkiurheilijoihin ja hän sai Oberstdorfiin vielä uusia hiihtosuksia. Testeissä juuri näistä uusista pareista löytyikin sitten kisasuksi, jonka toimivuutta Herola kiitteli.

-Sain alle täydelliset sukset ja sen myötä luotto tekemiseen oli ladulla hyvä.

Herola oli jälleen kisan nopein hiihtäjä.

-Tämä antoi uskoa siihen, että pystyn taistelemaan mitalista myös suurmäen henkilökohtaisessa kilpailussa, Herola kertoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Herola on vasta 25-vuotias, joten hänellä on vielä monta vuotta aikaa takoa mitaliputkeaan. Ensimmäisen kerran Herola oli mukana MM-kisoissa 2013 Val di Fiemmessä. Paras sijoitus ennen tätä päivää oli Falunin 2015 kisojen neljäs sija parisprintissä.

Herola on ollut mukana myös kaksissa olympialaisissa, tämän päiväinen kisa kertoo omaa kieltään siitä, että Pekingin talvikisoissa mies on valmis taistelemaan mitaleista.