top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Vainion vatsakrampit veivät MM-rajan


Alisa Vainio juoksi ennätyksensä 2.29.56 Rotterdamin maratonilla Hollannissa sunnuntaina, vaikka vatsakrampit tekivät juoksusta ajoittain tuskaisen. Ennätystulos toi seitsemännen sijan, mutta jää niukasti heinäkuisten Eugenen MM-kilpailujen tulosrajasta 2.29.30.


– Siinä 40 kilometrin kohdalla tuntui, ettei saa kunnolla henkeä. Kun tulin maaliin, oli vaikea kävellä, kun vatsakramppi oli niin kova. Taisteluvoitto, Vainio totesi ennätysjuoksustaan.


Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Vainio, 24, lähti Rotterdamissa Suomen ennätystä lupailevaan vauhtiin. Hän ohitti puolimatkan ajassa 1.13.21, mutta sen jälkeen taistelu vatsakrampin kanssa alkoi purra vauhtiin.


– En katsonut kelloon missään vaiheessa. Menin fiiliksen mukaan. Siinä oli alkuun tosi hyvä ryhmä, jonka kanssa juoksin. Jalat tuntuivat vähän voimattomilta siinä 10 kilometrin kohdalla, mutta olivat muuten koko ajan ok.


- Vatsakramppi oli sellainen, että se tuli ja meni, Vainio kertoi.


Omaa ennätystään Vainio kohensi 26 sekuntia. Aiempi ennätys oli helmikuussa Sevillassa juostu 2.30.22. Silloin Vainio ohitti puolimatkan ajassa 1.14.27.


Rotterdamin maraton juostiin pienen tuulen ryydittämässä säässä.


– Tuulta oli sen verran, että sen vaikutus tuntui välillä. Muttei sitä liikaa ollut. Parina edellispävänä täällä oli sellainen tuuli, että hyvä että eteenpäin pääsi. Kilpailupäivälle sattui hyvä sää, Vainio sanoi.


Jarmo Viskarin valmennuksessa Lappeenrannassa harjoitteleva Vainio palaa nyt toviksi harjoitusten pariin ja samalla suunnitellaan myös tulevaa kilpailuohjelmaa. Elokuisten Münchenin EM-kilpailujen tulosrajan Vainio on jo rikkonut.


– Nämä kaksi maratonia ovat olleet minulle tosi hyviä harjoituksellisesti. En kuitenkaan ole vielä niin kokenut maratoonari, että tietäisin aina, mitä matkalla kannattaa tehdä. Sitä varmuutta saa tekemällä, Vainio viittasi Sevillan ja Rotterdamin maratoneihin.


Vainio oli Suomen joukkueessa myös vuoden 2019 huippuraskaissa oloissa juostulla MM-maratonilla Dohassa, Qatarissa.


Annemari Kiekara voitti 45-vuotiaiden naisten sarjan ajalla 2.39.34. Se on hänen pitkän uransa toiseksi paras maratonaika. Nopeammin hän on juossut vain Bostonin maratonilla jo 22 vuotta sitten.


Samalla Kiekara rikkoi Laura Mannisen 45-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksen. Mannisen viimevuotinen SE oli kaksi sekuntia Kiekaran aikaa heikompi.


Naisten kilpailun voitti Etiopian Haven Hailu ajalla 2.22.01. Rajun ennätysparannuksen tehnyt Hollannin Nienke Brinkman oli toinen ajalla 2.22.51.


Erittäin tasaisen miesten kilpailun voitti Hollannin Abdi Nageeye. Olympiakisojen hopeamitalisti ratkaisi voiton viimeisten kymmenien metrin kiritaistossa. Voittoaika oli 2.04.56. Etiopian Leul Gebreselassie hävisi maalikameravertailussa vain sekunnin sadasosan.


Hannu Granberg puolestaan paransi Farossa 10000 metrin ennätystään, juoksemalla kotimaisen kärkiajan 29.42,70. Lahden Ahkeraa edustavan Granbergin aiempi ennätys oli 30.27,44.

– Ajatuksena oli juosta kymppi harjoitusleirin päätteeksi. Puolen tunnin alitus oli tavoitteena ja tuon juoksun vauhti oli minulle oikein sopiva, Granberg sanoi.

Juoksun voitti Espanjan Xavier Badia ajalla 29.06,10. Granberg oli kymmenes.
156 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page