top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Vanninen jysäytti jättipommin, olympiakomiteassa peiliin katsomisen paikkaSaga Vanninen juhli MM-hopeaa Glaskown hallikisoissa. Foto SUL


Saga Vanninen jysäytti myöhään perjantai-iltana todellisen pommin, voittaessaan MM-hallien viisiottelussa hopeaa uudelle SE-tuloksella.


Vaatimaton Vanninen ei liiemmin hopeaansa juhlinut, tarkkaavaisimmat saattoivat nähdä hetkellisen hymyn hänen kasvoillaan. Analyyttinen Vanninen ei ollut täysin tyytyväinen kaikkiin lajisuorituksiin, ne olivat hänen sanojensa mukaan sellaista normisuositusta.


Samaan aikaan Vanninen teki suomalaista urheiluhistoriaa. Hänestä tuli ensimmäinen suomalaisnainen joka on pystynyt ottamaan mitalin MM-halleissa. Hän on myös vasta toinen suomalainen yleisurheilija, joka on yltänyt MM-halleissa palkinnoille, se ensimmäinen ja ainoa oli tähän mennessä Mika Halvari, joka voitti kuulan 1995.


Vanninen täyttää toukokuussa 21-vuotta, hänellä on siis ainakin kymmenen vuotta aikaa parantaa tuloksiaan. Glaskow näytti, että jatkossa mitaleja voidaan odottaa myös kesän arvokisoista, ehkä jo Rooman EM-kisoista, kuten muutama viikko sitten povasin.


Yleisurheilulla menee siis lujaa, sillä Vannisen ohella Wilma Murrolla on lauantaina loistavat mahdollisuudet ottaa mitali. Murto taistelee jopa kullasta.


Urheiluliiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen on siis saanut lentävän lähdön kaudelleen, liitossa on myös tehty oikeita valintoja valmennusjohtajien paikoille. Jarkko Finni ja vuoden GM:nä ollut Jani Tanskanen tekevät taustalla rautaista työtä urheilijoiden eteen. He ovat kokeneet olevansa urheilijoiden ”palvelijoita”, joiden tehtävänä on varmistaa, että huiput ja sinne pyrkivät voivat harjoitella parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.


Samaa ei voida sanoa Jan Vapaavuoren johtamasta Olympiakomiteasta. Siellä rekryt ovat menneet hiukan heikommin. Olympiakomitean valmennuksen johtaja Matti Heikkinen oli taas sitä mieltä, ettei toukokuussa 21 vuotta täyttävä Saga Vanninen ole tulevaisuuden lupaus, menestyjä johon kannattaisi satsata.


Urheiluliitto ehdotti Vanniselle juuri tulevaisuuden näkymien vuoksi 20 000 euron urheilija-apurahaa, mutta Olympiakomiteassa oltiin toista mieltä. Heikkinen esikuntineen ei nähnyt vieläkään Vannisessa potentiaalia arvokisojen finalistiksi, saatikka mitalistiksi.


Opetusministeriössä ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola hyväksyi Olympiakomitean listauksen. Hänen esimiehensä, ylijohtaja Esko Ranto ei myöskään nähnyt syytä puuttua päätökseen.


Urheiluliiton johto on varmasti vastassa MM-halleista palaavia yleisurheilijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla kukkapuskien kanssa. Olympiakomitea väkeä siellä tuskin näkyy.


Jari Porttila

 

3,200 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page