top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Vapaavuoren ylivoima yllätti urheiluväen


Jan Vapaavuori valittiin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi Suomen olympiakomitean johtoon. Vapaavuori oli vaalissa ylivoimainen, sillä hän kukisti toisella kierroksella taitoluisteluliiton ehdokkaan Susanna Rahkamon äänin 79-54. Eroa syntyi siis 25 ääntä.


Vapaavuori nousi puheenjohtajaehdokkaaksi Palloliiton toimesta ja hänet nähtiin erityisesti joukkuelajien ehdokkaana. Rahkamon takana olivat taas naisvaltaiset liitot, joiden harrastajamäärät ovat suuret.


Ensimmäisellä kierroksella Vapaavuori keräsi 47 ääntä, Rahkamo 46, Ilkka Kanerva 30 ja Sari Multala 10.


Tässä vaiheessa maximusportin ennakkoarviot pitivät kärkikolmikon osalta paikkansa olympialajien äänten suhteen, kaikilla oli takana 9-13 kahden äänen olympialajia.


Toisella kierroksella kyse oli siitä kuinka Kanervan ja Multalan äänet jakautuisivat. Rahkamo sai niistä vain kahdeksan, jotka tulivat todennäköisesti Multalaa äänestäneiltä ja periaatteessa kaikki Kanervan 30 ääntä menivät Vapaavuorelle, jonka voitto oli siis selkeä.


-Tämä tulos on minulle inspiroiva mahdollisuus toimia suomalaisen urheilun eteen, etäyhteydellä kokouspaikalle yhteydessä ollut Vapaavuori vakuutti. Hän oli karanteenissa korona-altistumisen vuoksi.


Vapaavuoren takana oli salaisessa, elektronisessa äänestyksessä Maximusportin arvioiden mukaan noin 2/3 olympialajien liitoista. Hänellä on siis vahva mandaatti kantaa huolta olympialajien menestyksestä, vaikka vakuuttikin ”juhlapuheessaan” kantavansa huolta kaikkien lajien menestyksestä.


-Minulle on tärkeää se, että mahdollisimman moni suomalainen liikkuu ja toisaalta se, että menestymme mahdollisimman hyvin kaikissa lajeissa.


Lopullisessa äänestyksessä Vapaavuoren taakse ryhmittyivät maximusportin ”arvion” mukaan myös suuret olympialajien liitot, joukkuelajien liitot sekä voimailu- ja kamppailulajien liitot. He odottavat Vapaavuorelta vahvaa lobbausta valtiovallan suuntaan, että urheilun rahoituspohja saadaan pidettyä siedettävällä tasolla.


Vapaavuori on toiminut asuntoministerinä ja elinkeinoministerinä sekä viimeiset neljä vuotta Helsingin pormestarina. Kontaktit päättäjiin pitäisi olla kunnossa.


Rahkamo ja Multala valittiin sitten puheenjohtajavaalin jälkeen varapuheenjohtajiksi, yllättävää oli se, että Multala kukisti äänestyksessä ehdollepanokomitean paikalle suosittaman Tapio Korjuksen. Korjus toki valittiin olympiakomitean hallitukseen, sen verran lajiliitot arvostivat olympiavoittajaa ja Kuortaneen huippu-urheilukeskuksen johtajaa.


Päivän suuri voittaja oli Palloliitto, jonka ehdokas valittiin olympiakomitean puheenjohtajaksi ja jonka pääsihteeri Marco Casagrande valittiin vielä olympiakomitean hallitukseen.


Suurin häviäjä oli Urheiluliitto ( yleisurheilu ), joka oli ainoa suurista liitoista, joka ei saanut ehdokasta edes hallitukseen. Korjuskin valittiin sinne fittnesliiton ehdokkaana.


Kovia koki myös Suomen menestynein joukkuelaji jääkiekko. Sen toimintaa Mika Anttosen "junttaamisessa" paimenkirjeellä kaikkien yhteiseksi ehdokkaaksi ei katsottu hyvällä. Pienten liittojen äänillä jääkiekkoliiton ehdokas pelattiin ulos hallituksesta.


Ensimmäistä kertaa vuosiin, jos jopa koskaan, olympiakomitean hallituksessa ei ole yleisurheilun eikä jääkiekon edustusta. Aika näyttää mitä se tuo tullessaan.



Jari Porttila

169 views0 comments

Comments


bottom of page