top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Venäjä mukaan Pariisin olympialaisiin


Venäjä pääsee maana ja sen urheilijat Venäjän edustajina mukaan Pariisin olympialaisiin 2024. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ilmoitti tänään asiasta.


Venäjälle oli aiemmin langetettu valtiojohtoisesta doping-ohjelmassa neljän vuoden kansainvälinen kilpailukielto maana, mutta nyt tuo tuomio puolitettiin. Käytännössä se merkitsee sitä, että venäläisurheilijat voivat osallistua kansainvälisiin arvokisoihin vuodesta 2023 alkaen.


Käytännössä CAS:n antama tuomio päättyy joulukuun 17. päivänä 2022.


CAS:n oli haastatellut päätöstään varten 50 eri tahoa, mukana oli myös edustajia kansainvälisestä olympiakomiteasta KOK:sta.


Päätös koskee kaikkia Wadan koodin hyväksyneitä kansainvälisiä lajiliittoja. Suomeksi tämä merkitsee sitä, että venäläiset urheilijat voivat olla mukana arvokisoissa neutraaleina urheilijoina, ilman Venäjän tunnuksia, jos he ovat läpäisseet kansainvälisen lajiliiton vaatimukset.


Tämä merkitsee mm. sitä, että ensi kevään MM-kisoissa ei ole mukana Venäjän joukkuetta, vaan Venäjää voi edustaa joukkue, joka pelaa ilman maatunnuksia. Sama koskee jalkapalloa.


Käytännössä tuomio on lainvoimainen heti, nyt onkin mielenkiintoista nähdä mikä joukkue torstai-iltana pelaa Venäjän EHT-turnauksessa Ruotsia vastaan. Jos ja kun kansainvälisen jääkiekkoliiton pitäisi noudattaa CAS:n päätöstä, ei Ruotsi voi kohdata illalla Venäjän joukkuetta.


Tilanne on sama myös kevään EHT-turnauksissa ja MM-kisoissa. Niiden suhteenhan tilanne on nyt todella mielenkiintoinen, kun kisaisännyyttä ollaan viemässä pois Valko-Venäjältä eikä Venäjä voi osallistua niihin.


Ensi kesän Tokion olympialaisissa nähdään venäläisurheilijoita, mutta he eivät voi edustaa siellä Venäjää.


Yleisurheilun MM-kisoissa Edmontonissa nähtäneen vain muutama venäläisurheilija, sillä WA:n tiukka seula karsii mukaan vain ne urheilijat, jotka ovat käyneet läpi useita doping-testejä.


Jari Porttila24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page