top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Venäjän doping-suhmurointi jatkuu


Venäjän yleisurheiluliiton RusAF:n puheenjohtaja Jevgeni Jurchenko on eronnut. Jurchenko ehti olla puheenjohtajana helmikuusta alkaen, eron syy on kuinkas muuten, Venäjän yhä jatkunut doping-suhmurointi.


Liiton edellinen puheenjohtaja erosi tammikuun lopussa, kun kävi ilmi, että korkeushyppääjä Danil Lysenko oli pakoilu doping-testaajia ja RusAF oli ollut tietoinen asiasta, mutta ei rangaissut Lysenkoa. Korkeushyppääjä ei ollut toimittanut ns. paikannustietoja kansainväliseen järjestelmään, eli käytännössä hän ei ollut doping-testaajien tavoitettavissa. Kansainvälisten sääntöjen mukaan urheilijan on oltava joka vuorokausi ainakin tunnin ajan tietyssä, ennakkoon ilmoitetussa paikassa, jotta doping-testaajat voivat tulla testaamaan häntä.


Maailman kärkihyppääjiin kuuluvaa 23-vuotiasta Lysenkoa uhkaa nyt jopa kahdeksan vuoden kilpailukielto. IAAF:n doping-asioista vastaava yksikkö päättää krangaistuksesta myöhemmin.


Venäjän yleisurheiluliitto tuomittiin IAAF:n toimesta maksamaan sakkoja jatkuvista doping-rikkomuksista 10 miljoonaa dollaria ja ensimmäinen erä siitä piti maksaa heinäkuussa. Rahoja ei kuitenkaan ole kuulunut.


Tilanne synkentää edelleen venäläisurheilijoiden mahdollisuutta osallistua ensi kesänä pidettäviin Tokion olympialaisiin ja Tokion MM-kisoihin. IAAF:n oli tarkoitus päästää kisoihin venäläisiä neutraaleina urheilijoina, jos he pystyvät todistettavasti näyttämään dopingtestihistorian vuoden ajalta.


Liiton toimet merkitsevät sitä, että IAAF jäädyttää toistaiseksi venäläisurheilijoiden kilpailuoikeudet ja käsittelee asiaa heinäkuun lopun hallituksen kokouksessaan. Suomen Antti Pihlakoski on yksi hallituksen jäsenistä ja hän on ajanut erittäin tiukkaa linjaa venäläisten doping-suhmuroinnissa.


Myös osa Venäjän huippu-urheilijoista on saanut tarpeekseen liiton timista. Korkeushyppääjä Maria Lasitskene on vaatinut henkilövaihdoksia maan urheilujohtoon, hänen mukaansa nykyjohto ei ota tosissaan dopingin vastaista taistelua.


Venäjän yleisurheiluliitto valitsee elokuussa tälle vuodelle jo kolmannen puheenjohtajan. Urheilijat asettavat toivonsa siihen, että nyt liiton johtoon istutettaisiin henkilö, joka ottaa tosissaan doping-asiat ja saisi venäläisille oikeuden osallistua Tokion kisoihin Venäjän lipun alla.


Asiantuntijoiden mukaan mikään ei kuitenkaan muutu Venäjän urheilussa, ennen kuin presidentti Vladimit Putin antaa mahtikäskyn siitä, että asiat saatava kuntoon.


Jari Porttila

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page