top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Venäläiset Pariisin olympialaisiin, Murrolle uusia uhkaajia


Wilma Murto juhli MM-mitalia Budapestissa. Kuva Jari Porttila


Kansainvälinen olympiakomitea teki perjantaina shokkipäätöksen, kun se hyväksyi venäläiset ja valko-venäläiset urheilijat mukaan ensi kesän Pariisin olympialaisiin.


Venäläiset ja valko-venäläiset kilpailevat Pariisissa ”Individual Neutral Athletes” statuksen alla, siis ilman maatunnuksia, lippuja ja maan edustusasuja, neutraaleina urheilijoina.


Valtaosa Euroopan maista on vastustanut venäläisten mukaan ottamista, mutta Aasian ja Afrikan maat olivat osanoton kannalla.


Sinänsä päätös ei ole yllätys, sillä eri lajiliitot, muun muassa kansainvälinen yleisurheiluliitto WA, ovat varautuneet tähänkin mahdollisuuteen. WA on rekisteröinyt venäläisten tuloksia jo vuoden verran, sillä Pariisin yleisurheilijat valitaan joka suoraan tulosrajan mukaan tai lopullisesti rankingin mukaan.


Käytännön ongelmana päätöksessä nähdään se, että venäläisten ja valko-venäläisten on läpäistävä ainakin kolme doping-testiä ennen kisoihin pääsemistä.


Wada on ottanut tänä vuonna 10 500 doping-testiä kyseisten maiden urheilijoilta. Näistä 400 testiä on ollut kilpailujen ulkopuolisia testejä.


KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach tunnetaan Vladimir Putinin ystävänä. Eurooppaa tyrmistyttänyt päätös onkin nähtävissä tätä taustaa vasten.


KOK ilmoitti, että urheilijat jotka ovat näkyvästi tukeneet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, eivät saa osallistua Pariisin kisoihin. Myöskään armeijassa olevat urheilijat eivät saa kilpailuoikeutta.


Alkuperäisessä suunnitelmassa venäläisten oli tarkoitus myös ilmoittaa paheksuntansa Venäjän hyökkäyssotaa kohtaan, mutta tätä kohtaa ei ole tänään julkistetussa päätöksessä. Maximusportin saamien tietojen mukaan Venäjän olympiakomitea oli ilmoittanut, että näin toimivat urheilijat olisivat syyllistyneet valtiopetokseen.


KOK:n päätös koskee vain yksilölajeja. Yleisurheilussa se saattaa pudottaa suomalaisten ranking-sijoja ja mahdollisuutta osallistua kisoihin, mutta vain siinä tapauksessa, että WA sallii venäläistenja valko-venäläisten kilpailla kansainvälisissä kisoissa. Tähän astisten päätösten mukaan se ei ole mahdollista.


Naisten seiväshyppyyn tulee nyt mukaan 475 viime kesänä hypännyt Valko-Venäjän Irina Zhuk ja 473 hypännyt Venäjän Polina Knorozin. Seipäässä olympialaisten tulosraja on juuri 473. Wilma Murto hyppäsi viime kesänä 480 ja oli maailmantilastossa viides. Nyt hän saa uusia haastajia taistelussa olympiamitaleista.


LISÄYS; WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ilmoitti Maximusportille perjantai-iltana, että KOK:n päätös ei ole WA:n kohdalla sitova, WA ei ole tähän mennessä antanut kilpailulupaa venäläisille tai valko-venäläisille, WA ottaa kantaa KOK:n päätökseen seuraavassa kokouksessaan.Jari Porttila


157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page