top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Vetterin reisi kipeytyi hirmuheitossa


Saksan keihäsjätti Johannes Vetter on uskomattoman kovassa kunnossa. Saksalainen kiskaisi keihään lukemiin 96.29 Puolassa pidetyissä Euroopan superliigan kisoissa. Kisan jälkeen hän kertoi, että hänen reitensä lähentäjälihas oireili kilpailussa.


Vetterin kauden viiden parhaan kilpailun keskiarvo on 93.26 ! Maailmantilastossa toisena oleva Intian Neeraj Chopra on heittänyt 88.07 ja kolmantena oleva Moldovan Andrian Mardare 86.66. Luvut kertovat saksalaisen hämmentävästä ylivoimasta.


-Vetterhän on ollut pari viimeistä vuotta ihan omassa kastissaan, myönsi Kultaisen keihään lauantaina voittanut Lassi Etelätalo.


-Hänen jälkeensä onkin sitten pitkästi tyhjää. Tokiossa taistellaan varmasti 85 metrin ylittävällä kaarella jopa mitalista.


Mutta kysymys kuuluukin, onko Vetter valmis puhkaisemaan 100 metrin maagisen rajan. Siihen on pystynyt aikanaan vain Uwe Hohn, hän heitti 104,80 vuonna 1984. DDR:n boikotoidessa Los Angelesin olympialaisia, joutui Hohn seuraamaan kotonaan, kun Arto Härkönen voitti Los Angelesissa olympiakultaa.


-Se oli yksi rankimmista hetkistäni, Hohn myönsi maximusportille kolme vuotta sitten Kuortaneella. Hohn toimi silloin intialaisten päävalmentajana ja vietti kesän Suomessa.

Hohn kuvaili 100 metrin heittoaan uskomattomaksi.


-Se oli elämäni hienoin heitto.


Nyt Vetterillä on kaikki mahdollisuudet uusia tuo temppu. Keihäänheiton ME on Jan Zeleznyn 98.48. Sitä on pidetty ikuisena, mutta juuri nyt se ei todellakaan näytä olevan sitä. Hohnin 100 metrinen heitettiin ns. liitokeihäällä, Seppo Rätykin heitti sittemmin kielletyllä keihäällä aikanaan 96.96.


Vetter kilpailee seuraavaksi kolme kertaa peräkkäin Suomessa. Turun PNG-kisoissa hän heittää tiistaina 8. kesäkuuta, sitten Orimattilassa 15. kesäkuuta ja viimeiseksi Kuortaneella juhannuksena. Kaikki heittopaikat ovat sellaisia, että 100 metrin kaarelle on kaikki edellytykset.


PNG:n Facebook sivuilla on muuten kilpailu, jossa voi veikata miesten keihään voittotulosta. Vetter itse osallistui siihen ja veikkasi heittävänä Turussa ”vain” 93.10 !


Ehkä pieniä synkkiä pilviä taivaalle nostaa se, että Vetter ilmoitti Instagram tilillään tunteneensa kisan aikana, ettei reiden lähentäjälihas ollut kunnossa, sen jälkeen oli kommentti … so lets see…


Jari Porttila

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page