top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Voisiko Wilma Murto tehdä Rovanperät?


Kalle Rovanperän shokki-ilmoitus, jonka mukaan hän ajaa ensi vuonna vain puolet MM-sarjasta on otettu vastaan tyrmistyneenä.


Rovanperä on vasta 23-vuotias, toki kaksinkertainen maailmanmestari, mutta ikänsä puolesta vasta nuori lajinsa huippu. Siitä huolimatta hän haluaa vetäytyä vuodeksi ajamaan vain niitä kisoja, joista nauttii.


Mikä tällaisen päätöksen mahdollistaa, voisiko esimerkiksi Wilma Murto tehdä samanlaisen päätöksen, vaikka onki jo kaksi vuotta Kallea vanhempi?


Rovanperä on ajanut koko nuoren ikänsä autoa, samoin Wilma on harjoitellut koko ikänsä yleisurheilua. Kummankin nuoruus on mennyt tiiviisti oman lajin parissa. Toki heillä on yksi merkittävä ero- Rovanperä on jo miljonääri, Wilma ei.


Rovanperä teki juuri uuden, monivuotisen sopimuksen Toyotan kanssa. Hän asuu Monacossa, Wilma Turussa. Tämän sopimuksen jälkeen Rovanperän ei tarvitse kantaa huolta eläkkeensä suuruudesta; Wilma Murto opiskelee urheilun lomassa toimittajaksi, jotta uran jälkeen olisi ammatti.


Olen oman urani aikana ollut sadoissa eri lajien arvokisoissa, oikeastaan missään muussa urheilulajissa kuin rallissa Rovanperän päätös ei olisi mahdollinen. Muissa lajeissa polku maailman huipulle on niin ohdakkeinen, että kun sinne pääsee, ei kenelläkään ole varaa sapattivuoteen. Huipulla halutaan pysyä.


Murron kohdalla ura huipentuu neljän vuoden välein pidettäviin olympialaisiin. Seuraavat ovat ensi kesänä Pariisissa, sen jälkeen vuonna 2028 Los Angelesissa. Rovanperä olisi ehtinyt tuossa ajassa voittaa jo viisi maailmanmestaruutta lisää.


Rovanperällä on siis varaa sapattivuoteen ja se on upeaa. Päätös vain puolikkaan kauden ajamisesta on rohkea ja siitä sataa varmasti kritiikkiä joka puolelta. Rovanperä ei siitä hätkähdä, hän tekee juuri niin kuin parhaaksi näkee. Ja se tarkoittaa nyt sitä, että Kalle haluaa vetää henkeä.


Ihminen on vain kerran nuori ja Rovanperä haluaa kokea muutaman nuoruusvuoden ilman jatkuvaa pakkoa kilpailemisesta ja harjoittelusta. Harva huippu-urheilija pystyy siihen 23-vuotiaana, jos Kallella on siihen mahdollisuus, niin se on vain upeaa.


Rovanperä on voittanut kaksi MM-titteliä peräjälkeen. Hän on ehkä maailman tämän hetken lahjakkain kuski ja kun hän on saanut alleen MM-sarjan parhaan auton, on hän pystynyt tekemään historiaa. Ensi vuoden kisoihin hän voi lähteä ajamaan ilman paineita, sekin on varmaan arvo sinänsä.


Toyota-kuskeista Rovanperän ohella Sebastien Ogier ajaa ensi kaudella myös vain valikoituja kisoja. Hyundain Esa-Pekka Lappi päätyi samaan ratkaisuun; hän haluaa viettää enemmän aikaa lapsiperheensä kanssa.


Rallin ja erityisesti formula ykkösten MM-sarjat ovat nykyisellään niin vaativia, että niiden kiertäminen käy kovasta työstä. Siinä ei juuri muuta elämää ehdi viettää. Toki näissä lajeissa saa myös kohtuullisen korvauksen työstä.


Myös muiden ammattilaislajien, kuten jääkiekon, tenniksen ja golfin sarjat vaativat paljon. Kodin sijasta näidenkin lajien huippujen matkalaukut kuluvat enemmän kuin kotioven avain.

Harvalla maailman huipulla on mahdollisuutta tehdä Rovanperät, joten annetaan hänen nauttia elämästään ja ratkaisustaan.


Jari Porttila


245 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page