top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Vuoden urheilija- Lauri vai Kalle?


Taistelu vuoden urheilijan tittelistä käydään Kalle Rovanperän ja Lauri Markkasen välillä.


On taas se aika vuodesta, kun urheilutoimittajat pohtivat tykönänsä kuka on vuoden urheilija.


Valintahan tapahtuu niin, että Urheilutoimittajain liiton jäsenet saavat äänestää Vuoden urheilijaa tämän vuoden loppuun saakka. Läheskään kaikki urheilutoimittajat eivät ole liiton jäseniä, mutta kaikki edustavat suurta asiantuntemusta urheilusta.


Äänestystä varten on Vuoden urheilija-toimikunta laatinut listan urheilijoista, joita voi äänestää. Itse listalle voi lisätä yhden urheilijan listan ulkopuolelta, perusteluineen.

Tämä vuosi ei ollut suurta urheilun ilotulitusta arvokisoissa, joten nyt ratkaisee kokonaisnäkemys.


Vahvimmilla ovat NBA-tähtemme Lauri Markkanen ja rallikuski Kalle Rovanperä.

Markkaselle kevät oli NBA:ssa loistava ja hän oli kauden päätteeksi tärkeimmissä tilastoissa juuri 20 parhaan joukossa. Se on globaalin valtalajin kovimmassa sarjassa kova suoritus. Lisäksi hänet valittiin NBA:n tähdistöottelun aloitusviisikkoon.


Rovanperä voitti toisen maailmanmestaruutensa peräkkäin. Se on kova saavutus. Rovanperä voitti kauden 13 osakilpailusta kuitenkin ”vain” kolme, eikä maailmanmestaruudesta taistellut kaudella kuin kuusi kaikki kisat ajanutta tehdaskuskia.


Urheilullisesti Markkasen saavutukset ovat siis kovemmat.


Golfissa tehtiin myös historiaa, kun Sami Välimäki saavutti ensimmäisenä suomalaisena täyden pelioikeuden PGA-kiertueella. Todella kova saavutus. Kalle Samooja sai puolestaan marraskuussa pelioikeuden Saudien LVI-kiertueelle ensimmäisenä suomalaisena. Kova ja rahakas saavutus.


Suomalaiset tennispelaajat loistivat tenniksen epävirallisessa MM-kisoissa Davis cupissa, yltäen aina välieriin saakka. Harri Heliövaara puolestaan voitti myös US Openin Grand Slam- turnauksessa sekanelinpelin.


Golf ja tennis eivät välttämättä kuulu urheilutoimittajien suosikkilajeihin, mutta yleisurheilu kuuluu. Veikkaanpa, että Wilma Murto on monenkin äänestäjän listalla korkealla, joidenkin listalla jopa ykkösenä.


Murtohan voitti EM-halleissa kultaa seipäässä ja MM-kisoissa hänen kaulaansa ripustettiin pronssi. Murto on noussut nyt pysyvästi lajin huipulle ja ensi kesänä on tarjolla EM-kulta ja olympiamitali.


Listan yllättäjä saattaa olla judoka Martti Puumalainen. Euroopan mestaruus raskaassa sarjassa globaalisti kilpailussa lajissa on huomattavasti kovempi saavutus, kuin mitä Suomessa edes ymmärretään. Murto ja Puumalainen ovat Pariisin olympialaisten kovimmat mitalisuosikkimme.


Pariisissa mitaleista taistelevat myös ampujat Eetu Kallioinen ja Aleksi Leppä. Kumpikin ampui MM-mitalin ja varmisti paikkansa Pariisin olympialaisiin. Kallioinen nousi syksyllä skeetin maailmanlistan ykköseksi!


Amanda Kotaja voitti viime kesänä kolmannen maailmanmestaruutensa 100 metrin kelauksessa ja nousi samalla Pariisin paralympialaisten kovimmaksi suosikiksi. Kotajan nimi löytyy varmasti kaikkien äänestäneiden listasta.


Sinne kuuluvat myös taitoluistelijat Juulia Turkkila-Matthias Versluis, jotka luistelivat jäätanssissa EM-pronssia viime vuoden EM-kisoissa.


Listan vakionimiin kuuluu myös jalkapalloilija, maalivahti Lukas Hradecky. Hänen seurapelinsä ovat menneet syksyllä todella hyvin, mutta maajoukkueessa oli pientä alavirettä.


Viittasin alussa siihen, että tänä vuonna ei ole kovin montaa arvokisamenestyjää, ehkä sen vuoksi Urheilutoimittajain listalla on peräti kolme NHL-pelaajaa?


Jari Porttila

 

 

311 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page