top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Yllätysnimi SUL:n valmennusjohtoon


Tuomo Salonen on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäälliköksi. Hän aloittaa työt heti ja työskentelee SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtajan Jarkko Finnin alaisuudessa ja työparina. Salonen tulee SUL:n palvelukseen sopimuksella joka on 2+2-vuotinen. 


– Tämä on mielenkiintoinen ja haastava tehtävä. Työ huippu- ja kilpaurheilun parissa on ollut mielessä, ja kun tämä paikka tuli hakuun, se kiinnosti heti. Sain myös yhteydenottoja, jossa minua kannustettiin hakemaan paikkaa, Salonen kertoo. 


Salonen, 31, on espoolainen oikeustieteiden maisteri, jolla on erittäin monipuolinen kokemus yleisurheilusta. Hän on menestynyt kestävyysjuoksijana, toiminut maajoukkueen kapteenina ja omaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) kilpailumanageri -ja maantiereittien mittaajan oikeudet. Hän on myös työskennellyt näissä tehtävissä. 


– Tähän haettiin henkilöä, joka ymmärtää ja tuntee urheilijan arjen ja valmennusprosesseja, kansainvälistä yleisurheilua ja omaa hyvät kommunikaatio- ja ihmissuhdetaidot. Näiden ominaisuuksien ohella Salonen on tehokas ja terävä toimija, jolla on hyvä reagointikyky ja valmius, eli hän vastasi haettuun profiiliin todella hyvin, Jarkko Finni sanoo. 


– SUL:n kilpailuvaliokunnan jäsenenä ja liittovaltuuston urheilijajäsenenä Salonen tuntee myös järjestötoiminnan. Managerina hänellä on kokemusta ja hyvät verkostot kansainvälisten kilpailu- ja harjoitusmahdollisuuksien järjestämiseksi suomalaisille, mikä on jatkossa tärkeä lisäpalvelu kärkiurheilijoille.  

Salosen työmaana ovat SUL:n valmennusryhmäurheilijoiden ja heidän valmentajiensa toiminnan tukeminen, yleisen sarjan arvokilpailujen valinta- ja valmisteluvastuu sekä arvokilpailujoukkueiden johtaminen ja huippu-urheilun sidosryhmätoiminta. 


– Kiteyttäisin työn niin, että Salosella erityisenä tekemisen kohteena on auttaa ja mahdollistaa kärkiurheilijoita ja heidän valmentajiaan ottamaan kaikki irti valmennusprosessista ja tuottaa näin mahdollisimman kovaa kansainvälistä menestystä, Finni sanoo. 


Finnin omana työmaana on yleisurheilun pidemmän tähtäyksen menestyksen rakentaminen. Se tapahtuu kehittämällä yleisurheilun polkua yhteistyössä seurojen, urheiluakatemioiden sekä yläkoulu- ja lukiotoimijoiden kanssa ja tuoreistamalla valmentajakoulutusta. 

Finni ja Salonen korostavat, että he tulevat työskentelemään tiiviissä yhteistyössä. 


– Töitä tehdään tiukasti työparina, ja se on voimavara, kun voidaan hakea tukea ja osaamista toisiltamme. Meidän tehtäväkenttämme jakautuvat aika hyvin, mutta yhteistä leikkauspintaa on. Pitää vain yhdessä löytää tehokkaita ratkaisuja, ettei tehdä päällekkäistä työtä, Salonen sanoo. 


– Oma työ tulee olemaan tiivistä yhteydenpitoa valmennusryhmäurheilijoiden ja heidän valmentajiensa kanssa eli hyvin pitkälle urheilijoiden asioiden hoitamista ja suunnittelua. Se on monipuolisempaa, mutta vastaa pitkälle kilpailumanagerointia, joka sekin on työnkuvassa. 

Koronakriisi perui lähes kaikki arvokisat kuluvalta kaudelta. Ensi vuonna kalenterissa on aikuisten arvokisoista EM- ja MM-hallit talvella ja kesällä Tokion olympialaiset ja paralympiakisat sekä muiden muassa maajoukkueiden EM-kisojen ykkösliiga.  Kotimaisen yleisurheilun kansainvälistä menestysnäkymää Salonen kuvaa lupaavaksi. 


– Meillä on laaja kattaus urheilijoita, ei vain 2-3 nimeä, jotka voivat nousta arvokisojen finaaleihin ja jopa mitaleille. Toki se vaatii urheilija-valmentajapareilta onnistumista, ja sen edellytyksiin pitää pystyä puuttumaan, Salonen linjaa. 


Mailerin urallaan Espoon Tapioiden paidassa Salonen on juossut Kalevan kisoista viisi ja SM-halleista 10 mitalia ja ollut kipparoimassa maaottelujoukkuetta. 

 

– Aion käydä jatkossakin lenkillä, mutta tietysti tämän työn hoitaminen menee oman harjoittelun edelle, Salonen sanoo oman kilpailu-uransa jatkosta. 

76 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page