MM-kisat palasivat Lahteen 2017. Kuva Jari Porttila
Nelosella pyörivä Lahti2001 sarja on nostanut vielä 22-vuoden jälkeenkin pintaan tapahtumia, joista on tähän saakka vaiettu.
Maximusport on saanut yhteydenottoja erikoisesta tapahtumasarjasta, joka käynnistyi Jari Isometsän käryn jälkeen Lahden kisoissa.
Isometsän käry nostatti niin suuren epäilyksen Suomen joukkueen niskaan, että joukkueen johto toivoi koko Suomen joukkueelle doping-testejä, jotta ilmaa voitaisiin puhdistaa. Ei olisi pitänyt toivoa.
Aluksi WADAn oli määrä testata suomalaiset hiihdon välipäivänä, naisten viestin jälkeisenä päivänä. Wadassa toiminut norjalaislääkäri Rune Andersen päätti kuitenkin toisin ja määräsi suomalaiset testattavaksi jo miesten viestikisan jälkeen, kahta päivää ennen sovittua.
Miesten viestijoukkue määrättiin testiin saunan lauteilta, naisten joukkue puolestaan kesken viestipalaverin. Kuriositeettina mainittakoon, että seuraavan päivän normaalimäen kisaan valmistautunut Janne Ahonen hälytettiin testiin kotoaan, näyte oli purkissa juuri ennen puolta yötä. Ei siis kovin optimaalinen valmistautuminen kisaan.
Kisakylässä alkoi kuitenkin liikkua huhu, että Wadalta tilatut ”yllätystestit” koskisivat kaikkien maiden urheilijoita. Suomen joukkue testattaisiin kokonaisuudessaan, mutta myös muiden maiden urheilijoita saattaisi odottaa testikutsu.
Huhuihin reagoitiin eri tavalla. Maximusport on saanut tietoonsa, että kuultuaan yllätystestin mahdollisuudesta, myös norjalaiset hermostuivat. Joukkue oli ilmoittanut kisojen kuljetustoimistoon tarvitsevansa perjantaiaamuksi muutaman kuljetuksen Helsinki-Vantaalle aamukoneelle, mutta kun huhut yllätystestien mahdollisuudesta levisivät, varasivat norjalaiset kiireellä lisäautoja aamuksi.
Syynä tuskin oli Norjan Kringkastingsorkestretin konsertti Oslossa.
Kisakylästä lähdettiin lentoasemalle hyvissä ajoin ennen aamuviittä, näin ollen testaajilla ei olisi ollut vielä siihen aikaan aamusta oikeutta vaatia urheilijoita yllätystestiin.
Maximusport on varmistanut asian useasta eri lähteestä. Kukaan ei suostu puhumaan asiasta omalla nimellään.
Muistikuvat ovat selkeitä, jopa niin että kuljettajat olivat ihmetelleet, miksi osa heidän aamulla kentälle viemistään urheilijoista oli kentällä yhä illalla yleisissä tiloissa, siis ennen sisäänmenoportteja. Ja osa kuulemma palasi vielä Lahteen.
Oliko syynä kenties pelko siitä, että wadan testiryhmä ”riehui” kisakylässä?
Nelosen Lahti2001 sarjassa todistellaan, että hemohess-käryt olivat itse asiassa suomalaisille viritetty ansa. Tosiasia on, että suomalaiset peittelivät liian korkeita hemoglobiiniarvojaan plasmalaajentajalla, hemohessin avulla 200 hb arvot saatiin laskettua hetkellisesti jopa 170 tasolle.
Tämä puolestaan oli edellytys sille, että hiihtäjät pääsivät ylipäätänsä ladulle. MM-kisoissa arvottiin jokaisesta joukkueesta hiihtäjiä kisan alla tehtyyn hb-testiin, raja-arvot olivat naisilla 160 ja miehillä 175.
Hemohes-testi saatiin valmiiksi vasta kisojen aattona ja siitä ilmoitettiin julkisesti päivää ennen avajaisia. Suomalaiset pitivät tietoa ”bluffina”. Ei olisi pitänyt.
Yleisesti käytössä ollutta albumiinia ei sen sijaan pystytty vielä todentamaan testeissä.
Myöhemmin on selvinnyt, että suomalaiset nostivat hb-arvojaan epolla. Mika Myllylä myönsi tämän poliisikuulusteluissa stt-jutun yhteydessä.
Norjalaishiihtäjät eivät ole koskaan myöntäneet käyttäneensä epoa, eivätkä he ole myöskään kärynneet sen käytöstä. Doping-tuomioita on sen sijaan tullut ”huulirasvasta” ja liiallisesta astmalääkkeen käytöstä.
JariPorttila
Comments