top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Yrittävätkö keihäsmiehet vuosisadan bluffia?


Mikä on Oliver Helanderin todellinen tilanne? Onko hän loukkaantunut, vai onko kyseessä vuosisadan vedätys?


Näitä kysymyksiä minulle on esitetty pitkin päivää, niin erikoiselta tapaus Helander vaikuttaa.

Faktoina meille on tarjottu seuraavaa:


Ensin STT uutisoi, että vamma olisi tullut sunnuntaina heittoharjoituksissa. STT oli saanut tietonsa Urheiluliitolta.


Tänään illalla Urheiluliitto julkaisi omilla sivuillaan uutisen, että vamma olisikin syntynyt maanantaina heittoharjoituksissa.


Tämä muutos tehtiin sen jälkeen, kun Latvian joukkueen valmentajana kisoissa oleva Kimmo Kinnunen oli nähnyt Helanderin sunnuntaina punttisalilla, eikä ollut huomannut suomalaisella minkäänlaista vammaa.


Koska ”vamma” siis syntyi, sunnuntaina vai maanantaina?


Toisekseen kaikki entiset huippuvalmentajat, jotka ovat ottaneet yhteyttä ihmettelevät, miksi asiasta päätettiin tiedottaa kahta päivää ennen karsintaa. He muistuttivat, että vain muutama ihminen tiesi vaikkapa Seppo Rädyn heittäneen Tokiossa jalalla, jolla ei olisi pitänyt pystyä edes kävelemään. Asia pidettiin silloin ”valtiosalaisuutena”. Räty otti kisoissa hopeaa Kimmo Kinnusen jälkeen.


Meille, jotka tiesimme asiasta, ei tullut mieleenkään kertoa asiasta ennen finaalia.

Urheilijat pyrkivätkin suurkisoissa salaamaan sen, jos jonkinlainen vamma on päällä. Se kielletään tai ainakin sitä vähätellään, koska jokainen haluaa uskoa, etenkin urheilija itse, että hän voi kilpailla.


Nyt pyyhe heitettiin Helanderin kohdalla kehään jo kahta päivää ennen karsintaa. Miksi Ihmeessä?


Uusia arvuutteluja aiheuttaa se, että samaisen vamman kanssa on heitetty jopa olympiakultaa. Sen teki Tapio Korjus Soulissa, hänen nivusensa repesi kesken finaalin, mutta jäillä ja teipillä jalka saatiin kuntoon viimeiseen heittoon.


Korjus itse luonnehti tänään vammaa ikäväksi, mutta se ei hänen mukaansa estä heittämistä.

Miksi siis lajivalmentaja Petteri Piironen ja joukkueen lääkäri pitävät sitä niin vakavana, että karsinta on jätettävä väliin? Yleensähän arvokisoissa valmentajien ja lääkärien tehtävänä on saada urheilija viivalle. Tietävätkö he siis enemmän kuin kertovat, vai …


Tässä on niin monta palasta, jotka ovat kuin eri palapelistä, että on pakko kysyä, onko tässä menossa vuosisadan vedätys?


Pelaavatko suomalaiset keihäsmiehet kovaa pokeria maailman muita huippuja ja etenkin Johannes Vetteriä vastaan. Laskevatko he sen varaan, että kun kaiken kohun jälkeen Helander ilmestyykin karsintapäivänä lämmittelykentälle, se sotkisi Vetterin pasmat?


Pohdimme tätä asiaa myös huippuvalmentaja Mika Järvisen kanssa podcastissani Kisakatsomo. Voit kuunnella sen täältä:


Jos kyse ei ole bluffista, niin sitten on pakko ihmetellä keihäsmiesten uutta tapaa käsitellä vammoja. Tähän mennessä Helander ei ole juurikaan suostunut puhumaan loukkaantumisistaan, miksi ihmeessä nyt kaikki tehtäisiin toisin?


Jari Porttila

1,209 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page