top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Voiko Helsinki saada EM-kisat 2030?


Harri Halme, SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen ja SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto Olympiastadionilla. Foto Jari Porttila


SUL on lähtenyt kovaan kisaan, jossa palkintona on vuoden 2030 yleisurheilun EM-kisojen isännyys.


Kun SUL julkisti hankkeen maaliskuussa, henkäisi moni syvään. Helsinki on jo isännöinyt 1971, 1994 ja 2012 EM-kisat, voisiko se saada nyt kisat vain 18 vuoden odotuksen jälkeen ?


Historian ensimmäiset EM-kisat järjestettiin Italian Torinossa 1934. Yleisurheilun suurmaa on isännöinyt EM-kisoja kesäkuun alun jälkeen myös kolme kertaa. Suomi hakee siis jo neljänsiä kisojaan.


Saksa on järjestänyt kisat jo neljä kertaa, mutta esimerkiksi Englanti ei kertaakaan. Sen vuoro tulee 2026.


Helsingin kanssa kisoista kilpailevat vielä tässä vaiheessa Göteborg, Belgrad, Bryssel, Zurich ja Lausanne.


Euroopan yleisurheiluliitto EAA valikoi kuudesta ehdokkaasta kolme ”finaaliin” pääsevää vielä tämän vuoden puolella. Tällä hetkellä vahvimmat ehdokkaat ovat Helsinki, Bryssel ja Zurich.


Brysselissä ja Zurichissä järjestetään Timanttiliigan finaalit, mutta totuuden nimessä on sanottava, etteivät näiden stadionit vedä vertoja Helsingille ja Olympiastadionille. Tässä vertailussa pisteet menevät Helsingille.


Helsingissä ja Brysselissä riittää majoituskapasiteettia niin urheilijoille kuin kisavieraille, Zurichissä tämäkin puoli on heikommassa jamassa. Timanttiliigan urheilijat joutuvat Zurichissä asumaan lentokenttähotelissa.


Helsingillä on myös kaksi ehdotonta valttia hakuvaiheessa; Helsingin projektia vetää Harri Halme ja sen puolesta puhuu EAA:n hallituken pitkäaikainen jäsen Antti Pihlakoski, Ja kun joukkoon lisätään vielä EAA:n kunniapuheenjohtaja Carl-Olaf Homen, on selusta turvattu.


Halme toimii projektin vetäjänä. Hän on yksi vaikutusvaltasimmista yleisurheilun taustavaikuttajista Suomessa ja hyvin tunnettu Euroopassa. Halme nosti yhdessä Ilkka Kanervan kanssa Paavo Nurmi gamesit lähes tyhjästä Timanttiliigan porteille.


Halme tuntee managerina ja Nurmi gamesien myötä kaikki tärkeät päättäjät ja hän tietää kuinka kulisseissa on pelattava. Parempaa veturia SUL ei olisi hankkeelle voinut saada.


Pihlakoski taas on vuosien varrella näyttänyt kyntensä EAA:n ja kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n hallituksissa. Hän on lobannut hanketta jo hallikauden aikana ja vastaanotto on ollut myönteistä, jopa innostunutta.


Halme muistuttaa, että kotikisojen tuoma buusti lajille on uskomattoman suuri. Se innostaa urheilijoita, suurta yleisöä ja sponsoreita. Halmeen mukaan suomalaisessa yleisurheilussa päästäisiin myös taloudellisesti uuteen aikaan, jos kisat saataisiin Olympiastadionille.


Voit kuunnella Halmeen ajatuksia uudesta Kisakatsomo-ohjelmasta täältä: https://www.mtv.fi/video/47ff9f32925494352cc3/jakso-5-kisakatsomo-yleisurheilumakasiini


Otsikon kysymykseen on siis lyhyen analyysin perusteella sanottava, että kyllä, Helsinki ja Olympiastadion voivat saada 2030 EM-kisat.


Jari Porttila

 

 

287 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page