top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

FIS terästi pukukontrollia viime hetkillä


Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mäkihyppyä valvova eli terästi lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä pukukontrollia Keski-Euroopan mäkiviikolla. Bischofshofenin karsinnassa kolme hyppääjää hylättiin liian ison hyppypuvun vuoksi, yksi heistä oli Slovenian Cene Prevc.


Kaikki mäkiviikkoa seuranneet ovat huomanneet, että lähes kaikki kärkihyppääjät käyttävät ns. Pelle-Hermanni pukuja, joissa on kangasta vyötärön alapuolella paljon enemmän kuin laki ja setukset sallivat. On ollut suorastaan surkuhupaisaa katselle, kun puku on ollut puomilla istuttaessa ”etusesta” kaksinkerroin pystyssä.


Kärkikymmenikön hyppääjistä mäkiviikkoa johtava ja karsinnan voittaneen Kamil Stochin puku näyttää ainoana siltä, että se jopa saattaisi olla lähes sääntöjen mukainen. Slovenialaisilla, norjalaisilla ja japanilaisilla puvut ovat kuin laskuvarjoja.


Myös suomalaiset ovat mukana tässä samassa rintamassa. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että Suomen uusi päävalmentaja Janne Väätäinen ei ole kommenttiensa mukaan nähnyt mäessä sääntöjen vastaisia pukuja.


Kaikki näyttävät siis rikkovan sääntöjä yhtä paljon, joten siltä osin ollaan lähtöpisteessä. Parhaat hyppääjät ovat parhaita ja jos ihmeitä ei tapahdu, ottaa Stoch huomenna uransa kolmannen mäkiviikon kokonaisvoiton. Stoch on voittanut mäkiviikon osakilpailun jo kuusi kertaa.


Mikäli puolalainen ottaa kolmannen mäkiviikon voittonsa, nousee hän vain kahden voiton päähän Janne Ahosesta, joka on viidellä voitollaan mäkiviikon supertähti. Ahosen voittojen määrää on pidetty saavuttamattomana, mutta Stochille siitä tulee varmasti jatkossa selkeä tavoite.


Vasta 33-vuotias Stoch on kolminkertainen olympiavoittaja ja ikänsä puolesta hän voi hyvinkin nousta uhkaamaan Ahosen ennätystä mäkiviikon voittojen määrässä. Olympiamitaliensa määrää puolalainen pääsee kasvattamaan jo vuoden päästä Pekingin talvikisoissa.


Suomen Antti Aalto oli karsinnassa 22:nen ja hän saa vastaansa knock outissa Maximilian Steinerin ( 29 ). Niko Kytösaho oli karsinnan 44:s ja hän saa vastaansa Michael Hayböckin.


Jari Porttila


83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page