top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kaksi hurjaa SE:tä nostattaa EM-odotuksia


Lotta Kemppinen kiihdytti 60 metrin Suomen mestariksi Jyväskylässä Suomen hallimestaruuskilpailuissa uudella Suomen ennätyksellä 7,16. Se vie HIFK:n pikajuoksijan Euroopan tilastossakin jaetulle kolmannelle sijalle.


Kemppinen paransi aiemmin tänä talvena 60 metrin SE:n aikaan 7,19 ja sivalsi siitä Hipposhallissa kolmen sekunnin sadasosaa, kun muutos juoksun lähdössä osoittautui toimivaksi.


– Otin alkuerissä lähtötelineitä lähemmäksi. Eli siirsin niitä tukia, joille jalat tulevat ja yllätyin ajasta, jonka juoksin. Huomasin, että tämähän toimii, Kemppinen kertoi.


Kemppinen oli jo alkuerien nopein ajalla 7,26. Finaalissa hän lisäsi kierroksia ja kun juoksun loppu on kulkenut upeasti koko hallikauden, niin terävöitynyt startti teki eväät ennätykseen.


– Nyt tuli hyvä juoksu! Mikähän on aika, Kemppinen muisteli miettineensä maalissa.

Puolan kilpailusta kimmoke muutokseen

Kemppisen mukaan ajatus telineiden muuttamisesta sai kipinää viime viikon perjantaina Lódzissa käydyissä kilpailuissa, missä hän oli kolmas ajalla 7,28.


­– Siellä huomasin, että lähdölle pitää tehdä jotakin, Kemppinen sanoi.


Mikä lähdössä muuttui?


– Kun otin telineitä lähemmäksi, pääsin heti lähdöstä työntämään hyvin eteenpäin. Se oli kuin vieteri, Kemppinen kuvasi muutosta.


Kemppisen mukaan viime vuonna löytynyt kuuden treenipäivän ja kahden lepopäivän harjoitusrytmi on tuonut kehitystä. Syksyn ja talven koronarajoituksetkaan eivät ole häirinneet harjoittelua.


– Olen päässyt hyvin Liikuntamyllyyn harjoittelemaan, Kemppinen kiitteli.


Kemppinen lähtee maaliskuun alun Torunin EM-kilpailuhin tavoitteenaan 60 metrin finaali. Kuluvan talven juoksujen perusteella se on realistinen tavoite, mutta vaatii hyvää onnistumista.


– 60 metriä on kuitenkin sellainen matka, että pienetkin virheet kostautuvat, Kemppinen muistutti.


Kuivisto valmis hurjaan parannukseen


Sara Kuiviston odotukset ovat täyttyneet kauden kaikissa kilpailuissa: kuusi starttia ja kuusi omaa ennätystä, kolmessa viimeisimmässä kilpailussa SE. Jyväskylässä Kuivisto kuorrutti 1500 metrin hallimestaruutensa SE:llä 4.11,42. Sandra Erikssonin entisestä SE:stä lähti 0,47 sekuntia.

– Juoksu meni kuten ajattelin. Suomen ennätystä tavoittelin, muttei siitä tarvinnut ottaa mitään stressiä, Kuivisto sanoi.


– Uskon, että pystyisin hyvällä juoksulla sinne oman ulkorataennätykseni 4.08:n aikaan myös hallissa, Kuivisto arvioi.


EM-kilpailuja Kuivisto odottaa kaksijakoisin tunnelmin, sillä kotimaassa hän on juossut käytännössä omalla vedolla, mutta EM-tasolla on toinen tilanne.


– Siellä on paljon kovia naisia. Se on pieni jännitysmomentti, koska en ole päässyt tällä kaudella oikein muiden kanssa juoksemaan.


Pikamenijät EM-areenalle


Samuli Samuelsson ja Samuel Purola sivusivat ennätyksiään 6,66 ja 6,67 miesten 60 metrin SM-finaalissa. Ikaalisten Urheilijoita edustava Samuelsson uusi mestaruutensa, mutta täpärästi.


– Maalissa katsoin, että Samuel olisi voittanut, mutta ilmeisesti onnistuin heittäytymään niin, että voitin, Samuelsson sanoi.


Purola näki toisin.


– Näin Samulin koko ajan ja ajattelin, että voisi olla sama aika, Purola tuumi.


Kumpikin oli hieman ihmeistään ajoista, sillä tuntemukset eivät olleet parhaat mahdolliset.


– Alkuerässä tunsin, ettei ole hyvä fiilis. Siksi finaalin aika yllätti, Samuelsson sanoi.


Samuelson ja Purola nähdään myös EM-kisoissa.


Salminen hakee EM-rajaa


Senni Salminen voitti Jyväskylässä naisten pituushypyn hallimestaruuden viime kesän ulkoratojen mestaruutensa jatkeeksi. Salminen ponkaisi kolmannella kierroksella halliennätyksensä 649 ja toiseksi parhaallakin 636. Mestaruutta Salminen tavoittelee myös päälajissaan kolmiloikassa.


Salmisen tulos on Suomen pisin hallihyppy neljännesvuosisataan ja Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi paras. Pidemmälle ovat hallissa hypänneet vain Ringa Ropo ja viimeksi vuonna 1996 Heli Koivula.


– Pituushypyssä on hyvä, että sen voi nyt ottaa rennosti. En ole sitä paljon harjoitellut, mutta se tulee selkärangasta, Salminen kertaili.


Salmisen tavoitteena Hipposhallissa on paikka EM-kilpailuihin. Sinne tulosraja hänen päälajissaan kolmiloikassa on 14,30. Aivan niin pitkää hyppyä tuskin vaaditaan, sillä EM-rankingin 12 parasta kutsutaan EM-kilpailuihin.


— Kyllä 14 metriä pitäisi alkaa mennä, Salminen ennakoi sunnuntain kilpailua ja viittasi viimeiseen tekniikkatreeniin, joka meni hyvin.


41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page