top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Keihäskatastrofin ainekset kasassa


Eugenen MM-kisojen keihäspaikka on susi. Sitä ei ole tehty keihäänheittäjille, vaan se on päällystetty yhtä ohueksi kuin hyppylajien juoksuradat. Se tietää suuria ongelmia sekä naisten että erityisesti miesten keihäskisaan.


Esimakua saatiin jo naisten karsinnassa, kun tukijalkaansa eteenpäin työntävät heittäjät olivat suurissa ongelmissa. Alusta murtui tukijalan alta ja se aiheutti jopa loukkaantumisriskejä.


Eikä tukijalka tule naisilla alle läheskään samalla voimalla kuin miehillä.


Keihäspaikat rakennetaan Suomessa niin, että alusta rakennetaan kahdesta osasta, poikittaisesta ja pitkittäisestä. Alusta on näin vähintään 15 milliä paksu, eikä se murru heittäjän tukijalan alla.


Eugenen uudella stadionilla on amerikkalaisyrityksen Beynon Sportsin alusta, joka on vain 10 milliä paksu. Suomalaisheittäjät käyttävät piikkareissaan yleensä 12 millin piikkejä, mutta Eugenessa saa käyttää vain 9 millin piikkejä.


Seppo Räty kiersi vastaavaa sääntöä arvokisoissa siten, että hän ”tarkistutti” calling-roomissa yleensä hyväksytyillä piikeillä varustetut heittokengät, mutta kaivoi heittopaikalla jalkaansa kassin ”välipohjasta” piikkarit, joissa oli pitemmät piikit.


Tokion viime syksyn olympialaisissa Johannes Vetter menetti mahdollisuutensa siihen, kun alusta mureni hänen tukijalkansa alta ja se luisti kymmenisen senttiä miehen alta. Tokiossa heittoalustana oli ohut Mondo.


Keitä tämä alustan mureneminen sitten suosii ja keille se aiheuttaa ongelmia?


Anderson Peters, yksi kisan suursuosikeista on yksi kärsijä. Peters heittää vahvasti eteen työnnetyn tuen päältä, jos tuki luistaa, käy niin kuin Tokiossa. Mies ei päässyt finaaliin.


Toinen varma häviäjä on Keshorn Wallcot. Isoraamisena heittäjänä hänellä on suuria ongelmia, jos tuki ei pidä. Eugenessa se ei pidä.


Alusta sopii sen sijaan hyvin Tokiossa olympiakultaa voittaneelle Neeraj Chopralle ja Tshekin Jakub Vadlejchille ja Vitezlav Veselylle. Viimemainittu on vain muuten tuskaillut tekniikkansa kanssa, eikä lukeudu keihään suosikkeihin.


Entä sitten suomalaiset?


Tokio näytti, että Lassi Etelätalo on ainakin sinut alustan kanssa. Oliver Helanderin ongelmat olivat Tokiossa muualla kuin heittoalustassa, mutta Oliverillakaan ei pitäisi olla suuria ongelmia alustan kanssa.


Ongelmia voidaan myös välttää. Kannattaa katsoa, ketkä heittävät vanhan tavan mukaan keskeltä vauhdinottorataa. Se on varma merkki siitä, että homma ei tule pelaamaan, sillä juuri siitä alusta on murtunut jo pahiten.


Suomalaisheittäjien vanha ohje tällaisiin tilanteisiin on ollut se, että vauhti on haettava vauhdinottoradan sivusta, sieltä missä alusta on vielä ehjänä.


Eli kiinnittäkää huomionne aamun karsinnoissa siihen, mistä suomalaiset ottavat vauhtinsa. Konkari Tero Pitkämäki on paikalla, joten varmaa on ainakin se, että tieto heittäjille optimaalisista heittokohdista kulkee jo ennen karsintaa.


Varmaa on myös se, että karsinta koituu muutaman kärkiheittäjän kohtaloksi. Siitä voi muodostua vaikea etenkin Anderson Petersille.


Jari Porttila

688 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page