top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kolme suomalaista läpäisi Planicassa MM-karsinnan


Peräti kolme suomalaista mäkihyppääjää pääsi mukaan lentomäen MM-kisojen varsinaisille kierroksille torstain karsinnasta. Antti Aalto, Jarkko Määttä ja Eetu Nousiainen kisaavat perjantaina ja lauantaina MM-kisoissa, Niko Kytösaho jäi katsomon puolelle.


Karsinnan ykkönen oli odotetusti Saksan Marcus Eisenbichler, joka on päässyt huippukuntoon. Saksalainen hyppäsi ”vain” 222,5 metriä, mutta voitti karsinnan kuudella pisteellä.


Toiseksi tullut Itävallan Michael Haybeck venytti vastatuuleen peräti 242,5 metriä, Norjan Halvor Granerud oli kolmas hypättyään 221,5 metriä. Kärkikolmikko käyttää ns. ”Pelle-Hermanni”-hyppypukuja.


Aalto oli suomalaisista ainoa, joka ylitti 200 metrin rajan. Suomalaisen 221,5 metrinen aiheutti ongelmia alastulossa, Aalto horjahti ja hänen kätensä kosketti näyttävästi alastulorinnettä.


”Kaatumisesta” vähennettiin tyylipisteitä, kaikkiaan Aalto menetti niitä noin 10. Ilman käden

raapaisua hän olisi sijoittunut karsinnassa noin sijalle 14, nyt hän oli 19:sta.


Planicassa hypätään

taas pitkälle


Jarkko Määttä oli karsinnan toiseksi paras suomalainen, hänen 196,5 metrinen hyppynsä riitti sijaan 35. Eetu Nousiainen venytti 184 metriä ja oli 40:s, eli viimeinen varsinaiseen kilpailuun päässyt hyppääjä.


Planican lentomäki on jälleen huippukunnossa ja jos tuulet osuvat kohdilleen, on mäkiennätys 252 metriä vaarassa viikonlopun kisoissa. Mäkiennätyksen omistaa Ryoyo Kobayashi, hän hyppäsi sen vuonna 2019. Gregor Schlierenzauer hyppäsi vuotta aikaisemmin 253,5 metriä, mutta se hyppy tuomittiin kaatuneeksi.


Mäkihypyn virallinen ME on Stefan Kraftin Vikersundissa hyppäämä 253,5 metriä. Hän leiskautti ennätyksen vuonna 2017. Kaksi vuotta aikaisemmin Venäjän Dimitri Vasiljev hyppäsi 254 metriä, mutta hänen hyppynsä tuomittiin kaatuneeksi.


Vikersundin ja Planican lentomäkien välillä käydään armotonta taistelua siitä, kummassa mäessä lennetään pitemmälle, Planicassa alastulomonttua on kaivettu ”syvemmälle”, jotta ME saataisiin taas Sloveniaan.


Mäkihypyn lentomäen MM-kisoja voi seurata suorana YLE:n jakelukanavilta perjantaista alkaen. Perjantaina kisat alkavat kello 16.50.


Jari Porttila33 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page