top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kosonen heitti moukarin ME:n ja olympiapaikan


Silja Kosonen oli kovan paikan edessä Vaasan kisoissa maanantaina. Hänen oli käytännössä heitettävä yli 71 metrin päästäkseen mukaan Tokion olympialaisiin.


Kosonen heitti uuden Suomen ennätyksen 73.43. Tulos on myös uusi U20 sarjan maailmanennätys, aikaisempi oli kiinalaisen Wenxiu Zhangin vuonna 2005 heittämä 73.24. Kososen maaliskuussa heittämä edellinen Suomen ennätys oli 72,44.


Ennätyksen myötä Kosonen nousi Tokion kisoihin, sillä virallinen tulosraja oli 72.50. Enää ei Kososen tarvitse huolehtia ranking-pisteistä.


– Olen odottanut tätä todella kauan. Aloin jo epäillä itseäni, että puhuinko ME:stä liian aikaisin, Kosonen tunnusti.


Kososen mukaan ME-heitto tuli pienenä yllätyksenä.


– En minä koskaan näe täältä miten pitkälle se lentää. Yleisön reaktioista päättelin, että se taisi mennä vähän pidemmälle.


Kososelle kilpailu oli tunteiden myllerrystä.


– Heitin toisella 71,64 ja kun se jo käytännössä varmisti olympiapaikan, kävin valmentaja Jani Pihkasen luona. Itkin ja tärisin sen verran, että jätin kolmannen heiton väliin.Kososen vanavedessä Krista Tervo kohenteli asemiaan rankingissa. Hän oli ennen Vaasaa sijalla 31. Tervo heitti Vaasassa 71.60 ja nosti rankingiaan noin sijalle 28. Tokiossa nähtäneen siis kaksi suomalaisnaista moukarissa.


Miehissä edustajia ei sen sijaa Suomesta tule. Aaron Kankaan kisa oli samaa tuskaa kuin kauden aiemmatkin kilpailut, hän oli vasta kolmas tuloksella 72.70. Kangas oli ennen Vaasan kisaa rankingissa sijalla 40 , joten kisoihin päästäkseen hänen olisi ollut ylitettävä kisaraja 77.50.


– Espoon kilpailu kertoi, että kroppa ei palaudu. Jonkinlainen ylirasitustila tässä on ollut. Kankaanpään kisan jälkeen tapahtui jotakin, mutten tiedä mitä, Kangas analysoi kevätkesän vaisua virettä.


Espoon kilpailulla Kangas viittasi alkukesän GP-kilpailuun, jonka hän heitti vain kaksi päivää Turun Paavo Nurmen kisojen jälkeen ja jäi lukemiin 70,47. Kankaan mukaan terävyys on kateissa eikä kyse ole tekniikkaongelmista.


– Ei tässä tekniikasta ole kyse. Kyllä joku 74 metriä pitäisi mennä millaisella heitolla vaan, mutta heitto ei nyt kulje treeneissäkään. Levon kautta tässä on yritetty hakea virettä, Kangas sanoi.


Kangas rikkoi viime kesänä olympiakisojen tulosrajan 77,50 ennätyksellään 79,05. Viime vuoden huhti-joulukuun välillä tehtyjä tuloksia ei kuitenkaan koronapandemian luoman tilanteen takia hyväksytty olympianäytöiksi.


Tuomas Seppänen voitti miesten tasaisen moukarikilpailun 73,28 kantaneella heitolla.

226 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page