top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Mitä jos pelaaja sairastuu ?”


Kaksinkertainen superpesiksen lyöjäkuningas ja seitsemänä kautena yli 100 juoksua takonut Vimpelin superjokeri Janne Mäkelä odottaa mielenkiinnolla ensi keskiviikkoa ja pesäpalloliiton linjauksia tulevasta kaudesta.


-Mitä tapahtuu jos sarja aloitetaan, mutta joku joukkueen jäsen sairastuu koronaan, Mäkelä kysyy.


-Silloinhan koko joukkue pitäisi asettaa kahden viikon karanteeniin, eli kausi olisi sitten heidän ja joukkueen osalta siinä.


Mäkelä haluaakin tuoda keskusteluun myös inhimillisen puolen. Hänen mukaansa nyt keskustellaan vain sarjan aloittamisesta, mutta ei ajatella niitä kaikkia ongelmia, joita eteen voi tulla. Tai niistä ei ainakaan puhuta.


-Itse en ole vielä varma siitä, pitäisikö sarja aloittaa vai ei.


-Me pelaajat olemme kuitenkin ammattilaisia, vaikka työssä käymmekin. Jos pelit aloitetaan, niin pelaajille pitäisi pystyä maksamaan myös palkkaa pelaamisesta.


Monen seuran kohdalla juuri palkanmaksu saattaa olla suuri ongelma. Pelaajia ei tietenkään voida velvoittaa pelaamaan päivärahalla. Jos sarja aloitetaan heinäkuussa alle 500 katsojan katsomoille, merkitsee se muutamille seuroille suuria ongelmia. Vimpelin Veto on yksi niistä.


-Sitten pitäisi miettiä myös näitä ohjeistuksia lähietäisyyksistä. Monella paikkakunnalla pukukopit ovat liian pieniä, jotta siellä voisi noudattaa ohjeita. Pelimatkat tehdään samassa bussissa, sekin tuottaa ongelmia.


Mäkelän esiin nostamat asiat ovat niitä, joita pelaajat joutuvat kohtaamaan. Yleisö kyllä saadaan kentille turvaväleillä, mutta pelaajien ja huoltajien tilanne on toinen.


Jos pesäpalloliitto päättää käynnistää sarjan, lankeaa Mäkelälle Vimpelissä suuri vastuu. Viime vuosina Vedolla on ollut kaksi lyöjäjokeria, mutta nyt Perttu Ruuska siirtyy numerolla pelaavaksi lukkariksi.


-Rinta-ahon Matiaksen kanssa me varmasti jaamme vastuuta jokeripuolella, Mäkelä pohtii.


-Jos olen ykköskotiuttaja, niin kyllä se minulle sopii. En ota siitä turhia paineita.


Mäkelä on tottunut paukuttamaan 100 lyönnin kausia, hänen ehdottomasti vahvin lyönti on vastustamaton kumura.


-Sitä on harjoiteltu, mutta talvella keskityttiin myös rajojen puhkaisuihin. Jos keskittyy pelkkään kumuraan, niin silloin tekee homman liian helpoksi ulkokentälle.


Vimpelissä rajan puhkaisu tietää usein sitä, että pallo menee kenttää ympäröivään jokeen. Se taas näkyy tulostaululla juoksuina. Talven aikana Vimpelissä kiersi myös huhu, että kakkospuolen vedenpintaa nostettaisiin padon avulla.


-Tämä oli minulle uusi asia. Mutta voisi sitä joen pohjaa ruopata kivistä, niin vastustajien pelaajien olisi turvallisempaa käydä hakemassa sieltä palloja.


Mäkelä on pelannut koko ikänsä Vimpelissä. Hän muistaa ajat, kun seura yritti taistella ykköspesiksestä pääsarjaan. Viimeiset 13 vuotta seura on ollut mukana pudotuspeleissä, vuosina 2011 ja 2013 Mäkelä kruunattiin sarjan lyöjäkuninkaaksi.


-Olen aina viihtynyt Vimpelissä. Kyllähän niitä tarjouksia on tullut muistakin seuroista, mutta en ole kokenut tarpeelliseksi edes harkita muuttoa. Minun elämäni on täällä Vimpelissä.


Mäkelä työskentelee Euroopan suurimpiin kuuluvan alumiinitehdas Mäkelän Alu:ssa. Hän tekee kolmivuorotyötä, viime kesänäkin hän lähti usein yövuoron jälkeen pelimatkalle Itä-Suomeen.


-Se oli oma toivomukseni. Mäkelä Alussa on aina kuunneltu toiveitani, parempaa työpaikkaa en voisi toivoa, hän kiittelee Vimpelin kupeessa olevaa työnantajaa.


Kerrataan vielä hetki tilastoja, sillä ne kertovat Janne Mäkelän iskeneen uransa aikana superissa, jos hallipelit otetaan lukuun 1299 juoksua. Ne ovat syntyneet 621 ottelussa, eli Mäkelä on takonut uransa aikana huikeat reilut kaksi juoksua ottelua kohden. Kunnareita hän on lyönyt 51 !


Jari Porttila


kuvat: Virpi Poikelin

3,444 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page