top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Murto ja Helander rikkoivat MM-rajat


Wilma Murto ja Oliver Helander ylittivät Kalevan kisojen kolmantena päivänä ensi vuoden Eugenen MM-kisojen tulosrajat ja selvittivät näin tiensä MM-kisoihin ja luonnollisesti myös EM-kisoihin.


Murto ylitti Ratinassa Suomen ennätyksen 472. Se on sentin parempi kuin Murron liki kuusi vuotta sitten hyppäämä aiempi ennätys, joka on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätys. Tuon 471 Murto hyppäsi hallissa.


– Kyllä se oli iso helpotus. Sitä on toivonut ja odottanut. Minä en olen hirveän kova tuulettamaan, mutta nyt se tuli jostain tuolta niin syvältä, Murto muisteli.


Murto meni 461 yli toisella, Suomen ennätyksen 472 ensimmäisellä ja teki kolme yritystä korkeudesta 480. Niistä kolmas kertoi, että sen ylittäminen on mahdollista.


– Yllättävän hyvin siihen löytyi paukkuja ja viimeisestä yrityksestä olen tosi tyytyväinen. Ne olivat kaikki kunnon hyppyjä. Viimeisessä hetken jo luulin, mahtaisiko rima jäädä. Siinä saa jo ennen ylitystä sellaisen fiiliksen, että tämä lähtee hyvin, Murto kertoi SUL:n tiedotteessa.


– Harmittaa, ettei se 480 mennyt. Siihen olen tyytyväinen, että on kilpailupäätä ja pystyin jatkamaan SE:n jälkeen.


Sitten vuoden 2016 ennätyksensä Murto on ehtinyt taistella vammojen kanssa, kuntouttaa ne, vaihtaa kerran valmentajaa ja palata Jarno Koivusen valmennukseen, jossa hän on tällä kaudella päässyt erinomaiseen kuntoon.


Murto oli Tokion olympiakisoissa viides ja ylitti viime viikolla Lahden Motonet GP:ssä ulkorataennätyksensä 463 ja teki jo silloin hyviä yrityksiä SE-korkeudesta 472.


– Olen viimeiset 5-6 vuotta miettinyt ja odottanut pääsyä tähän tilanteeseen. Nyt kun on ollut sellainen kunto, että pystyn hyppäämään yli 470, halusi tuossa heti kokeilla 480:stä. Sen tuntee kropassa, ettei 472 ole mikään yläraja, Murto sanoi.


IF Raseborgin Oliver Helander sai Kalevan kisojen kolmannessa heitossaan näytettyä, missä kunnossa hän on. Keihäs kaarsi kauden kotimaiseen kärkitulokseen 86,13, joka vei Helanderin maailmantilastossa yhdeksänneksi ja toi uran toisen Suomen mestaruuden. Edellisen mestaruuden hän voitti kolme vuotta sitten.


– Se todella onnistui ja tuntui todella hyvältä tällaisen vaikean kauden jälkeen, Helander sanoi.

Helanderin kaksi ensimmäistä heittoa epäonnistuivat, mutta kolmas osui kohdalleen. Sen jälkeen hän ei enää heittänyt.


– En sitä heti tuntenut, että tuli 86-metrinen. Mutta sen tunsin, että tuli hyvä heitto. Vauhti tuli loppuun asti ja tuki piti varmaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella, Helander sanoi.


– Kun tuli näin hyvä tulos, oli sellainen fiilis, ettei ollut pakko enää heittää. En välttämättä tiennyt, että se riittää voittoon. Toni Kuusela heitti hyvin ja Lassi Etelätalo voi aina heittää pitkälle viimeisellä, mutta onneksi se riitti.


Kalevan kisojen voittoheitollaan Helander rikkoi ensi kesän EM- ja MM-kilpailujen tulosrajan. Voitto oli myös mainio avaus Helanderin ja Tero Pitkämäen valmennusyhteistyölle, jonka tavoitteet ovat korkealla. Helander ei kuitenkaan osannut sanoa, onko seuraava tavoite jo ensi kesän EM- ja MM-kilpailuissa.


– Luultavasti tavoitteet ovat siellä, mutta se riippuu vähän siitä, joutuuko tässä leikkauspöydälle vai ei, Helander sanoi.


Mahdollisen operaation tarvetta Helanderilla on olkapäävaivan kanssa, joka on kiusannut kaksi-kolme vuotta. Myös akillesjänne on oireillut ja kiusannut harjoittelua ja heittämistä.


– Olkapää on ollut kipeä vuodesta 2018 lähtien. Sille ehkä pitää tehdä jotakin taas. Myös akillesjänne on ollut kipeä pari vuotta. Nyt se ei ollut kipeä enkä tiedä, onko sille pakko tehdä mitään, Helander totesi.


Yhteistyötä Pitkämäen kanssa Helander odottaa innolla.


– Tässä tulee varmaan vähän muutosta hyvään paikkaan minun kannaltani. Olen kuitenkin todella kiitollinen Glenn Lignellille siitä mitä hän tehnyt minun eteeni, Helander kiitti pitkäaikaista valmentajaansa.


Pitkämäki on jo tovin nähnyt Helanderin harjoituksia Kuortaneella. Helander kokee, että valmentajaksi uransa jälkeen ryhtynyt Pitkämäki on hänelle monella tapaa hyvä ratkaisu.


– Meissä todella on paljon samaa tai ainakin ominaisuudet ovat kaikessa aika samalla tasolla. Hän varmaan tietää mitä voi ja kannattaa tehdä, Helander sanoo.


Tampereen keihäsfinaali oli varsin hyvätasoinen. Mestaruutta puolustanut Joensuun Kataja Lassi Etelätalo oli toinen heitettyään kolmannella kierroksella 83,05.


Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela heitti SM-pronssin tuloksella 82,15, Kaksi muutakin Kuuselan heitoista kantoi yli 81 metrin. Äänekosken Urheilijoiden Jami Kinnunen oli neljäs viimeisen kierroksen heitollaan 79,47.


Kolmiloikassa Simo Lipsanen pääsi pitkästä aikaa kunnon metriluvuille. Lipsasen voittotulos oli mainio 16.82.


Kalevan kisojen tuomarineuvosto otti suurta roolia myös viimeisenä päivänä, hyläten esteiden voittajan Topi Raitasen suorituksen. Raitanen horjahti vesiesteellä, varoi tönäisemästä edellään ollutta Eemil Helanderia ja otti kaksi askelta rataviivan väärälle puolelle.


Hän ei hyötynyt ”väistöliikkeestään” mitään, mutta tuomarineuvoston löysi säännöistä pykälän, jonka perusteella se hylkäsi Raitasen juoksun. Toivottavasti taustalla ei painanut taistelu Kalevan Malja-pisteistä.


Jari Porttila


283 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page