top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Rooman keisaria odotellessaYleisurheilun EM-kisoissa alkaa olla takana kolme kisapäivää. Suomen joukkueesta on esiintynyt 47 urheilijaa, eli 2/3 koko joukkueesta. Mitalisaldo näyttää yhä nollaa, pistesijoja on tullut neljä.


Tässä vaiheessa ei olla koettu yllätyksiä, muutamat venymiset eivät näy pistetilastossa. Pettymyksiä on ollut normaalia enemmän.


Kuvaavaa joukkueen suorittamiselle on ollut se, että liian moni urheilija on tullut Roomaan jo valmiiksi loukkaantuneena tai jopa niin, että kausi on loukkaantumisten vuoksi avattu vasta täällä.


Jokainen tietää, ettei sillä metodilla tehdä kunnon tuloksia.


Urheilijan oman tulevaisuuden kannalta ei ole järkevää lähteä ottamaan ”pataan” arvokisoihin vaan sen vuoksi, että voi kertoa edustaneensa Suomea arvokisoissa. Jos haluaa menestyä edes Eurooppalaisella tasolla, on oltava teräkunnossa.


Urheiluliiton strategia on ollut lähettää arvokisoihin kaikki sinne tavalla tai toisella, jopa kolmannella hyväksytyt urheilijat, Nyt nähdään, että tuota systeemiä on muutettava.


Nuorten arvokisoihin on toki jatkossakin valittava kaikki rajat rikkoneet urheilijat. Sama pätee tietenkin myös aikuisten kisoihin, mutta niihin rajojen rikkoneita on normaalisti korkeintaan puolet kisalipun saaneista. Tuo puolikas muodostaa myös sen joukon, joka taistelee kisoissa menestyksestä.


On varsin erikoista, että SUL ei ole vaatinut kisoihin Euroopan liitolta osallistumisoikeuden saaneilta urheilijoilta edes näyttöjä tältä keväältä. Kisoihin on päässyt liian moni urheilija viime vuoden tulosten perusteella.


Toki moni elää toivossa viimeiseen hetkeen saakka, mutta ei niitä Rooman keisareita, Seppo Rätyjä joka oksalla kasva. Rätyhän lähti lähes aina arvokisoihin ”pää kainalossa”, mutta tuli sieltä takaisin mitali kaulassa.


Rooman EM-kisoihin lipun sai itse asiassa 68 urheilijaa, Pariisin olympialaisiin lähtee huomattavasti pienempi joukkue. Miesten puolella Suomesta ei löydy yhtään stadionlajien tulosrajojen rikkojaa, rankingin perusteella Pariisiin on tyrkyllä kuusi urheilijaa.


Naisten puolella järjestäjien kisarajan on rikkonut viisi urheilijaa ja 11 on menossa kisoihin rankingin perusteella.


Urheiluliiton kaavan mukaan kisoihin olisi menossa 22 urheilijaa, mutta paikoistaan varmoja voivat olla vain rajat rikkoneet viisi naista. Matti Heikkinen käy sen jälkeen tiheämmällä kammalla läpi rankingin perusteella kisoihin pääsevien mahdollisuuksia, jo nyt näyttää selvältä, että kaikki eivät täytä Olympiakomitean tiukempia kriteerejä.


Olympiakomitea linjaa, että yksilölajeissa urheilijalla pitää olla realistiset mahdollisuudet olla kisoissa 16 parhaan joukossa. Se realistisuus määrittyy tämän kesän tulosten perusteella.


Roomassa ei kuitenkaan ole vielä syytä heittää taistelukeihästä mereen. Suomen mitalitili avautuu komeasti maanantaina.


Jari Porttila, Rooma

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page