top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Rostheva syyttää norjalaisia huijaamisesta Porttila ”Sama tapahtui Holmenkollenilla”


Venäläishiihtäjä Olga Rotsheva syyttää norjalaisia hiihtäjiä atsmalääkkeen väärinkäytöstä ennen kilpailuja. Venäläisen mukaan norjalaiset olisivat ”huuhtoneet” hengityselimiään ylimääräisellä astmalääkeen käytöllä.


Väite ei ole uusi. Sain Itse todisteet tästä Holmenkollenilla 2000-luvun alkupuolella. Silloin juuri ennen naisten kisaa Marit Björgen ja Therese Johaug olivat hengitysnaamari kasvoilla vetämässä astmalääkettä.


Tapauksella oli suomalainen silminnäkijä. Valmentajanakin tunnettu suomalainen meni viemään aivan muita tarvikkeita norjalaisten isoon huoltorekkaan, avasi väärän oven ja näki tämän kaiken.


-Et voi uskoa, mitä juuri näin. Björgen ja Johaug polkivat kuntopyötää huoltorekassa, naamarit kasvoillaan. He avasivat hengitystiehyeitä astmalääkkeellä, suomalainen kertoi näkemästään.


Ryhdyin jo silloin selvittämään asiaa. Yrtin jopa päästä huoltorekkaan ottamaan kuvaa, en päässyt edes ovenkahvalle.


Lähestulkoon kaikilla norjalaisilla oli erikoislupa käyttää astmalääkettä, koska kylmän lumen päällä tehty harjoitus usein altistaa rasitusastmalle. Normaalisti urheilijat käyttävät ns. astampiippua, josta saadaan sopiva annos lääkettä pitämään hengitystiehyeet avoimina.


Se, että venäläinen Rotsheva oli nähnyt huomattavasti laajempaa käyttöä ennen kisaa, ei siis ollut mikään ihme, mutta se on yksi selitys sille, miksi esimerkiksi Johaug ei edes hengästy kisoissa.


Maailman mieshiihdon ykköstykki, norjalainen Martin Jonsrud Sundby kärysi 2016 Ventoline-astmalääkkeen käytöstä, siinä kun on kiellettyä Salbutamol ainesosaa. Salbumatolilla puolestaan on keuhkoputkia laajentava vaikutus.


Sundbyn käry yritettiin pitää salassa ja hän kärsi siitä kahden kuukauden kilpailukiellon, joka ajoittui sopivasti kesään.


Astmalääkkeen käytöllä on siis selkeästi suoritusta parantava vaikutus ja sen vuoksi se on hyvin suosittu ”lääke” etenkin norjalaisten keskuudessa.


– Norjalaisten lääketieteellisistä poikkeamista puhutaan paljon. He ovat ovelia, vaikka käyttävätkin sallittuja keinoja, Rotsheva sanoi Sport-Express lehden haastattelussa.


– En tiedä vastaavia lääketieteellisiä poikkeustapauksia meidän (Venäjän) joukkueestamme. Joku yritti tehdä veripasseja, joissa veren hemoglobiiniarvo olisi luonnostaan korkea, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Mutta nämä norjalaisten poikkeukset… en tiedä, mitä ajatella.


Samalla kun Rostheva siis heittää epäilyksen varjon norjalaisten niskaan, hän myöntää venäläisten yrittäneen väärentää biologisia passeja. Olen kuullut, että he eivät suinkaan ole ainoita.


Jari Porttila


212 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page