top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Sotkamo kiitti virheistä, palaako Iivarinen Vimpelin viuhkaan ?


Sotkamon Jymy kiitti Vimpeliä virheistä ja rynni Suomenmestaruuteen kotikentällään voitoin 3-1. Sotkamo voitti kaikki ottelunsa yhdellä juoksulla, Hiukassa Vimpeli lahjoitti jymyläisille ilmaiseksi kaksi juoksua.


Voitto on kuitenkin ansaittava ja vastustajan virheet tulevat yleensä syystä. Sotkamon ulkokenttä oli taas neljännessä finaalissa rautaa, Vimpeli ei löytänyt keinoja sen murtamiseksi.


Mestaruus oli Mikko Kuosmaselle viides, sitä enempää ei kukaan ole saavuttanut miesten pelinjohtajana. Hän oli tämän voiton arkkitehti ja pystyi luomaan pelitaktiikan, joka nollasi Vimpelin lyöntikoneen.


Viime vuonna Vimpeli juhli mestaruutta paljolti lukkari Teemu Kinnusen loistavilla esityksillä ja jokerien varmuudella. Nyt Kinnunen ei yltänyt viime vuoden tasolle, ratkaisevassa finaalissa hän antoi Sotkamolle yhden juoksun vapaataipaleella.


Vimpelin vaiettu salaisuus oli se, että pelinjohtaja Tomi Niskanen lopettaa kauden jälkeen. En osaa sanoa kuinka paljon se vaikutti joukkueen esitykseen, mutta kun pelaajatkin tiesivät seuran neuvotelleen jo ennen finaaleja muutaman ehdokkaan kanssa, vaikutti se varmasti ainakin takaraivossa.


Vimpeli on siis jo käynyt neuvotteluja tulevasta pelinjohtajasta, yksi mielenkiintoinen ehdokas olisi Matti Iivarinen, Kouvolan ja Mansen viuhkaakin heiluttanut velho. Iivarisen halukkuutta on tiedusteltu jo kesällä, eikä hän ole kategorisesti kieltäytynyt.


Sotkamossakin vaihtuu pelinjohtaja. Kuosmanen teki historiaa, nyt hänet korvaa Kouvolasta saapuva Iiro Haimi. Hän tuo mukanaan myös uuden kakkosvalmentajan, kun Jussi Haapakoski suuntaa Poriin Pesäkarhujen pelinjohtajaksi.


Kun myös pronssia voittaneen Kempeleen pelinjohtaja on vaihtumassa, ovat kaikki mitalistit uudessa tilanteessa ensi kauteen valmistautumisessa. Tässäkin tilanteessa Sotkamo näyttää pärjänneen parhaiten.


Jymy rakensi nyt mestaruutensa kivikovaan ulkopeliin ja loistavaan taktiseen osaamiseen. Sen pelaajamateriaali on sellainen, että joukkue taistelee myös tulevina vuosina mestaruudesta, ja pitkään. On myös hyvä muistaa, että joukkueen superlukkari Aapo Komulainen on vasta 20-vuotias nuorukainen.


Vimpelin joukkueessa ei ole juuri vaihdoksia tulossa. Lähes kaikkien pelaajien jatkosopimukset on jo julkistettu. Oma pelaajatuotanto työntää etenkin uutuutena pelattavaan hallisarjaan tulokkaita, jotka saattavat napsia paikkoja myös kesän pelaavasta miehistöstä.


Pesäpalloliiton on sen sijaan mietittävä sarjasysteemi uusiksi talven aikana. Eihän siinä ole mitään tolkkua, että mestaruus ratkaistaan olosuhteissa, joissa katsojat joutuvat vetämään päälleen talvivaatteet ja pelaajat lyömään palloa, joka ei 10 asteen lämmössä lennä lainkaan niin kuin kesällä.


Finaalit on saatava päätökseen elo-syyskuun vaihteessa ja mestaruus on ratkaistava paras seitsemästä ottelusarjassa. Tekosyitä siihen, ettei näin voi toimia, ei saa enää keksiä.


Nykytilanne ei ole lajin imagolle hyväksi.


Jari Porttila
5,754 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page