top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tokio valitsi väärän teeman olympialaisten avajaisiin


Tokion olympialaiset avattiin perjantaina synkissä tunnelmissa. Kisajärjestäjät olivat yhdessä KOK:n kanssa valinneet avajaisten teemaksi koronan, tai kuten kansainvälisesti sanotaan covid-19 ja taistelun sitä vastaan. Teema kulki pääaiheena läpi avajaisten.


Valinta oli väärä.


Maailma on kärvistellyt jo 1,5 vuotta koronan kourissa, se ei enää ole uutinen. Nyt olisi ollut triljoonan dollarin paikka luoda aivan uudenlaista katsetta valoisaan tulevaisuuteen, eikä synkistellä menneissä ja ripotella vielä tuhkaa päälle.


Olympialaisten avajaiset ovat tv:n välityksellä maailman seuratuin tapahtuma. Tuo paikka olisi pitänyt käyttää hyväksi, avajaisten olisi pitänyt huokua uskoa tulevaisuuteen. Nyt ne märehtivät menneessä.


Olympialaiset ovat perinteisesti olleet urheilevan nuorison juhlat, nyt niistä yritettiin tehdä murheilevan nuorison juhlat.


Valitettavasti tuo teema jäi avajaisista päällimmäisenä mieleen. Olen seurannut paikan päällä eri olympialaisten avajaisia Los Angelesin kisoista 1984 lähtien. Nämä olivat synkimmät avajaiset jotka olen nähnyt ja kokenut.


Kansainvälinen olympiakomitea olisi voinut yrittää vaikuttaa avajaisten teemaan, valitettavasti se ei näin tehnyt. Avajaisten pääohjaaja tosin sai potkut päivää ennen avajaisia, syitä ei kerrottu julkisuuteen. Voi vain arvailla, olisiko synkkä avajaisteema ollut yksi syy.


Olympiatulen sai sytyttää Japanissa supersankarin rooliin kohonnut tennispelaaja Naomi Osaka. Osakahan vetäytyi Wimbledonista masennukseen vedoten, olympialaisiin hän osallistuu.


Suomen joukkue edusti avajaisissa hienosti. Satu Mäkelä-Nummela ja Ari-Pekka Liukkonen kantoivat Suomen lipun stadionille, tuo hetki jää varmasti heidän mieliinsä loppuiäksi.


Kumpikin on myös hyvä ehdokas lajiensa finaaliin, Satu voi hyvän päivän osuessa kohdalle tuoda kisoista jopa mitalin.


Lauantaina kisoissa nähdään kaksi suomalaista, kouluratsastaja Henri Ruoste ja uimari Matti Mattsson 100 metrin rintauinnissa. Ja jotta voisit nukkua yösi rauhassa, me valvomme. Päätoimittaja Jari Porttilan Kisakatsomo podcast analysoi menneen yön tapahtumat, mukana myös entisten ja nykyisten olympiaurheilijoiden haastattelut.Jari Porttila

104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page