top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: MM-skandaali pituuspaikalla


Yleisurheilun MM-kisoissa koettiin ensimmäisenä päivänä melkoinen skandaali, kun ensimmäistä kertaa käytössä ollut videomittauslaite petti kesken kisan. Se koitui myös Kristian Pullin kohtaloksi, hän joutui odottamaan vuoroaan peräti 10 minuuttia.


Videomittauslaite ei suostunut antamaan tulosta Pullin edellä hypänneelle Marquis Dendylle. Se nähtiin, että hyppy ei ollut yliastuttu, mutta hypyn pituus saatiin vasta odottelun jälkeen, 827. Outoa tilanteessa oli se, että järjestäjillä ei ollut varalla tavallista mittanauhaa, sillä hyppy olisi saatu mitattua alle minuutissa.


Videomittaus sotki kisan totaalisesti. Ensimmäisellä kierroksella video näki kahdeksan hyppyä yliastutuksi. Vielä viime vuonna käytössä olleella vahalla niistä ainakin puolet olisi ollut hyväksyttyjä.


IAAF olisi voinut kääntyä tenniksen ATP:n puoleen viime syksynä ja kysyä heiltä, kuinka videotarkistus saadaan näyttämään oikeasti millinkin rajan ylitys. Tenniksessä se onnistuu, yleisurheilussa ei.


Pullin toinen hyppy kisassa oli kahdeksan metrin luokkaa, mutta muutaman sentin rikki. Kolmannellaan hän pääsi 776 ja se riitti 11 sijaan.


Pituuden voiton vei huipputuloksella 855 Kreikan Miltiadis Tentoglou. Kreikkalaisen toiseksi pisin hyppy kantoi 851. Ruotsin Thobias Montler venytti viimeisellään 838 ja se toi hänelle hopeaa.


Päivän suomalainen oli 1500 metrillä finaaliin juossut Sara Kuivisto.


– Tavoite täyttyi. Halusin olla erän kolmen parhaan joukossa, enkä jäädä odottelemaan mitään aikavertailua, Kuıvisto totesi.


Kuiviston erän voitti etiopialainen ME-nainen Gudaf Tsegay ajalla 4.06,71. Kuivisto kiri maaliin ajassa 4.08,05, joka on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras hallitulos.


– Uskon, että lauantaina kulkee paremmin, kun sain tässä konetta auki. Tänään oli vähän tukkoinen fiilis eikä niin vireä olo, Kuivisto kertaili.


– Ajateltiin valmentajani Ari Suhosen kanssa, että minulle parasta on jos lähdetään hiljaa. Mutta sekin käy, jos lähdetään kovaa. Ajattelin siinä alussa, että menen tuohon keulaan ja vähän pistän jarrua, ellei joku tule sieltä vetämään, Kuivisto sanoi.


Lotta Kemppinen kiiti Belgradin MM-hallissa 60 metrin välierässään viidenneksi hyvällä ajalla 7,18. Finaalipaikkaan se ei aivan riittänyt. Aikavertailusta sinne vaadittiin 7,14, joten eroksi jäi neljä sekunnin sadasosaa.


– En mielestäni tehnyt virheitä, mutta taso vaan on niin kova. Oma perustaso pitäisi saada sellaiset viisi sadasosaa alas. Sitten pääsisi kiinni finaalipaikkoihin, Kemppinen totesi.


Kemppinen on tällä kaudella juossut parhaimmillaan 7,17 eli sadasosan päähän viime talvena juoksemastaan Suomen ennätyksestä 7,16. Belgradissa hän juoksı alkuerissä 7,19 ja välierissä 7,18.


– Finaalijuoksu oli jo sinnepäin. Se on todella pienestä kiinni, että juoksu tulisi todella hyvin. Pysyin mielestäni tuossa alussa hyvin muiden mukana. Yllätyin etten päässyt nousemaan siellä lopussa. Se on yleensä tullut hyvin, Kemppinen tuumi.


– Ehkä se oli jopa hyvä, että jäi kesää ajatellen vähän hampaankoloon.

.

Naisten 60 metrin mestaruuden voitti Sveitsin Mujinga Kambunji huippuajalla 6,96.

925 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page