top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: putin sulki olympialaisten ovet vuosikymmeneksi


venäjän ( kirjoitan tarkoituksella pienellä kirjaimella ) presidentti vladimir putin ( kirjoitan tarkoituksella pienellä kirjaimella ) on sulkenut raakalaismaisten sotatoimiensa myötä urheilun kentät venäläisiltä urheilijoilta vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi.


On vaikea kuvitella, että kansainvälinen olympiakomitea KOK edes harkitsisi venäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamista tilanteessa, jossa maan sotavoimat ovat syyllistyneet barbaarimaisiin veritekoihin Ukrainassa. Ei ainakaan 2020 luvulla.


Yhtä vaikeaa on kuvitella, että kansainväliset lajiliitot sallisivat venäläisten osallistua kansainvälisiin kilpailuihin. Tällä hetkellä kaikki suuret olympialajit ovat toimineet yhtenäisesti.


Tiukinta linjaa veti jo ennen venäjän hyökkäyssotaa kansainvälinen urheiluliitto WA. Se olisi sallinut korkeintaan 20 venäläisurheilijan osallistua kesän arvokisoihin, ilman maatunnuksia. Nyt on vaikea kuvitella tilannetta, jossa Sebastian Coen johtama WA:n hallitus, jossa istuu myös Antti Pihlakoski, avaavan pitkään aikaan ovia venäläisille.


Poikkeuksen sääntöön ovat tehneet ammattilaissarjat. KHL:n välierävaiheessa on mukana vielä 14 ulkomaalaispelaajaa, kaksi suomalaista pelaa Pietarin SKA:ssa. Leo Komarov on tosin merkitty venäläiseksi pelaajaksi, mutta Mikko Lehtosen nimen perässä on tunnus FIN.


Ruotsista KHL-pelaajia on vielä enemmän, samoin USA:sta ja Kanadasta. Näin ulkopuolisesta tarkkailijasta tuntuu hämmästyttävältä, että pelaajat uskaltavat pysyä vielä venäjällä, maassa jonka sotilaat teurastavat Ukrainassa siviilejä niskalaukauksilla.


Nyt on pakko nostaa myös kissa pöydälle. Voivatko Komarov ja Lehtonen edes olla ehdolla Suomessa toukokuussa pelattaviin MM-kisoihin? Yleinen mielipide tyrmää varmasti asian, valmentaja Jukka Jalonen ja GM Jere Lehtinen ovatkin tiukan paikan edessä. Heidän linjausta odotetaan pian.


On myös vähintäänkin kaksinaamaista, että samalla kun Yhdysvallat kyllä tuomitsee venäjän sotatoimet, se antaa työluvat ja viisumit NHL:ssä pelaaville vajaalle sadalle venäläiselle kiekkoilijalle. Kyse on ammatinharjoittamisesta, mutta voiko barbaarimaisiin tekoihin syyllistynyt valtio ”lähettää” urheilijoita, joilla on sotilasarvo, Yhdysvaltoihin?


Harjoittamaan ammattiaan?


Kansaa ei tietenkään voi tuomita johtajiensa teoista, mutta kansa voisi ainakin tuomita ja jopa vaihtaa johtajansa. Tähän saakka on ollut aika hiljaista, vaikka jokainen lännessä asuva venäläinen huippu-urheilija tietää, kuinka raakalaismaisiin tekoihin heidän kotimaansa johto on syyllistynyt.


Yhtä hiljaista on venäjällä. Näkyvimmät huippu-urheilijat jopa osallistuivat presidentti putinin hengennostattamistilaisuuteen Moskovassa. Missä kulkee sotasyyllisyyden raja, sitäkin pitää pian pohtia.


Kansainvälinen uimaliitto on sallimassa venäläisurheilijoiden osanoton kesän MM-kisoihin, tosin he saisivat uida vain ilman maatunnuksia. Onko tuo päätös oikea tässä tilanteessa?


Tenniksessä on vastaava tilanne. venäläiset Daniil Medvedev ja Andrei Rublev pelaavat turnauksia, kuin aikaisemminkin. Medvedev on maailmanlistalla sijalla kaksi ja Rublev sijalla kahdeksan. ATP on sentään poistanut listoilta venäjän maatunnuksen, mutta siinä kaikki.


Tilannehan on se, että niin kauan kuin puheet ja teot eivät kohtaa, ei oikeasti tapahdu mitään.


venäjän kansa ei tietenkään ole syyllinen johtajiensa tekoihin, mutta venäjän kansa on itse johtajansa valinnut. Vapailla vaaleilla, kuten presidentti putin on moneen kertaan vakuuttanut.


Milloin venäjän kansa ymmärtää sen, että heidän johtajansa on sulkenut olympialaisten ovet venäläisiltä nuorilta ainakin vuosikymmeneksi?


Mitä pitempään Ukrainan sota kestää ja mitä järkyttävimpiin toimiin venäjän asevoimat syyllistyvät, sitä vaikeampaa on paluu sotaa edeltävään aikaan.


Sota loppuu aikanaan, niin kuin toinen maailmansotakin. Silloin Saksa pääsi mukaan olympialaisiin vasta vuonna 1952, Helsingin kisoihin.


venäjää ei nähdä viiden renkaan kisoissa varmasti ennen vuoden 2032 Brisbanen olympialaisia. Nyt 16-vuotiaat urheilijat ovat silloin 26-vuotiaita.


Jari Porttila

272 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page