top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Suomalaisen hiihdon superpäivä !

Tour de Ski-turneen toinen kilpailupäivä oli suomalaisen hiihdon superpäivä. Se oli myös huikea päivä Niskasen sisaruksille Kertulle ja Iivolle. He ottivat ensimmäisenä sisarusparina voiton maailmancupissa samana päivänä.

Kerttu Niskasen voitto naisten perinteisellä kympillä oli päivän suurin yllätys, vaikka Niskanen kertoikin Maximusportin haastattelussa ennen Touria olevansa Davosin leirin jälkeen loistavassa iskussa.

-Tämä oli uskomaton päivä. Kaikki onnistui nyt täydellisesti, myös huoltoryhmälle täytyy antaa suuri kiitos, sillä olosuhteet olivat vaativat, Kerttu kiitteli kisan jälkeen.

Olosuhteet olivat todella vaativat ja kun Suomen huoltorekalla tehtiin täydellinen päivä, ei ihme että tulosluettelo oli suomalaispainotteinen.

Niskanen kukisti toiseksi tulleen Ruotsin Ebba Anderssonin yli 18 sekunnilla ja kolmanneksi puristaneen Natalia Nepryajevan 30 sekunnilla. Krista Pärmäkoski täydensi loistavaa suomalaismenestystä neljännell sijalla, hän jäi lopulta palkintopallipaikasta vain 3,5 sekuntia.

-Lähelle jäi palkintopalli ja nyt v…aa, Pärmäkoski puhisi kisan jälkeen. Nätimmin sanottuna harmitus oli suuri.

Alkukaudella Therese Johaugin kukistanut Ruotsin Frida Karlsson oli vaisu. Hän jäi Niskaseta peräti 44,6 sekuntia. Johaug ei ole mukana Tourilla.

Johanna Matintalo näytti, että hänen paikkansa on Pekingissä. Yhdeksäs sija ja taakse jäi monta niminaista.

Anne Kyllönen tarrasi olympiapaikkaan hiihtämällä kauden parhaan kisansa, ollen 15:sta. Riitta-Liisa Roponen jäi sijalle 60 ja ero Kyllöseen syntyi 1,30. Roposelle jäikin näytön paikka Tourin vapaan tyylin kisoihin.

Iivo Niskanen seurasi isosiskonsa voittohiihtoa Suomen hiihtorekalla ja myönsi, että häntä hiukan hermostutti ennen kisaa.

-Loistava päivä meidän perheelle, täydellinen, Iivo myönsi kisan jälkeisessä haastattelussa.

Siinä kun Kerttu nousi kisan voittoon vauhtiaan kiristäen, johti Iivo kisaa alusta loppuun.

-Minun piti lähteä matkaan hitaasti, mutta lähdinkin liian kovaa. Onneksi pystyin pitämään vauhdin koko matkan ajan kovana, Iivo tunnusti.

Niskanen voitti kuntonsa pikku hiljaa löytäneen Alexander Bolshunovin 19,3 sekunnilla. Muut jäivätkin sitten lähes puoli minuuttia. Niskanen on nyt hiihtänyt tällä kaudella maaliin kaksi maailmancupin distanssikisaa ja voittanut kummatkin.

Niskasten voitot antavat kovia odotuksia Pekingin olympialaisia ajatellen. Siellä hiihdetään samat matkat ja Iivo on kisan ehdoton ykkössuosikki ja Kerttukin osoitti, että hyvänä päivänä hän voi voittaa kisan.

Samalla on nostettava esille Suomen huoltoryhmän onnistuminen. Voitelu oli rankan lumisateen vuoksi todella vaikeaa, mutta suomalaiset onnistuivat siinä täydellisesti. Niskaset hiihtävät Fischerin suksilla ja päivä kertoi myös siitä, että suksipakasta löytyy loistavat sukset vaativiin olosuhteisiin.

Väliaikalähtö kertoo myös omaa kieltään siitä, että kun urheilija joutuu hiihtämään kelloa vastaan, eikä voi turvautua ryhmän peesiin, ovat suomalaiset kovia.

Pientä miettimisen aihetta saatiin toki muiden suomalaismiesten esityksestä. Perttu Hyvärinen oli toiseksi paras suomalainen, mutta hän jäi Niskasesta 2,11 ja oli 36:s. Remi Lindholm jäi Iivosta 2,57 ja oli 55:s.