top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Blogi: Erot Iivon takana järkyttävän suuria

Iivo Niskanen on harjoitellut kesän maajoukkueen ulkopuolella, tulokset puhuvat puolestaan. Kuva Jari Porttila

Iivo Niskanen ei jättänyt selittelyille sijaa, ei edes pientä spekulaation mahdollisuutta Oloksen hiihtokauden avauksesta. Niskanen oli koko ajan kärjessä, kympin matkalla seuraavaksi hiihtäneet norjalaiset jäivät 25 sekuntia.

Vauhti oli perinteisellä niin kovaa, että jo tuollaisella esityksellä Iivo taistelee jokaisessa maailmancupin kisassa palkintopallisijasta ja miehen vauhtihan vain paranee kauden edetessä.

-Kyllä, tuolla menolla ollaan aika korkealla maailmancupissa, Iivo itsekin myönsi kisan jälkeen.

Niskanen on harjoitellut maajoukkueen ulkopuolella, se tuntuu nyt oikealta ratkaisulta.

Iivon jälkeen tulosluettelosta löytyy kuusi norjalaista, joten voisi sanoa, ettei tämäkään vuosi tarjoa suuria yllätyksiä. Norjalaisten onkin oltava nyt kunnossa, sillä viikon kuluessa ratkeaa se, ketkä pääsevät kiertämään maailmancupia ja keiden kohtaloksi koituu jäädä hinkkaamaan kotimaan latuja.

Niskasen taustalla ei nähty suuria suomalaisesityksiä. Markus Vuorela oli kymmenes, eroa Iivoon 52,6 sekuntia. Viime vuonna Niskanen voitti samalla radalla Vuorelan vain 12 sekunnilla. Nyt eroa tuli lisää siis 40 sekuntia!

Odotettu Ristomatti Hakolan esitys oli normaali, eroa Iivoon 64 sekuntia, siis yli kuusi sekuntia kilometrillä ja 0,6 sekuntia jokaisella 100 metrillä! Noin suuri ero on siis maailman kärkeen.

Eroa kärkeen on myös kahden vuoden takaisella nuorten MM-kisojen kolminkertaisella mitalistilla Aleksander Ståhlbergillä. Eroa Iivoon syntyi 2.25, eli 145 sekuntia. Käytännössä Sthålberg hävisi Iivolle jokaisella satasella 1,4 sekuntia! Se on jo ”valovuosi”, ja se pistää tietysti kysymään, miten kolminkertainen nuorten MM-mitalisti on viime vuodet harjoitellut.

Avauskisa näytti, että maailmancupin distanssimatkoilla olemme miehissä yhä enemmän Iivo Niskasen varassa. Kun häviät Iivolle kauden avauksessa minuutin, niin kuinka todennäköistä on, että kurot eron umpeen kauden aikana?

Naisten puolella tilanne ei näytä paremmalta, sillä Kerttu Niskasen vauhti oli kauden avauksessa ihan jotain muuta kuin odotettiin.

Niskanen jäi kisan voittaneesta Saksan Katgarina Hennigistä ikuisuudelta tuntuvat 48 sekuntia! Viime vuoden MM-kisoissa Hennig oli skiathlonissa neljäs, voittaen viidenneksi tullutta Niskasta kolme sekuntia.

Kesän aikana on siis tapahtunut melkoinen suunnanuutos ja se ei imartele suomalaisia. Muut naisten ykköskorin hiihtäjämme eivät olleet mukana, mutta kakkokorin hiihtäjät jäivät taas huolestuttavan paljon Niskasesta.

Rebecca Immonen oli toiseksi paras suomalainen, hän oli 14:sta, eroa kärkeen 2,05 ja Niskaseen 1,17!

Kauden kansainvälinen avauskisa on aina jännittävä ja kova paikka hiihtäjille. Kesän aikana ei ole juuri kisoja, joissa voisi verrata menoa kansainväliseen tasoon, on vain kello ja edellisvuosien testitulokset.

Avauskisan jälkeen ei tietenkään pidä vetää vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, vaikka tilanne näyttäisikin tyrmäävältä. Talvi on vasta alkamassa ja eri maiden hiihtäjien kunnon rakentaminen on eri vaiheessa. Norjalaisten, ruotsalaisten ja saksalaisten on oltava jo nyt huippuvireessä, sillä maailmancupin paikkoja on rajoitetusti.

Suomalaisille tilanne on parempi, kun kausi avataan Rukalla ja mukaan pääsee toistakymmentä hiihtäjää. Niin ”syväjäässä” eivät suomalaisetkaan saa olla, etteikö maailmancupin pisteitä tulisi heti avauskisassa, vain niiden myötä avautuu paikkoja seuraaviin cupin kisoihin.

Hiihtoliiton taloudellinen tilanne asettaa myös omat haasteensa jatkolle. Pystytäänkö maailmancupin kisoihin lähettämään Suomen ulkopuolelle edes täyttä joukkuetta?