top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Day 2: Norjan kukkopoika rehvasteli


Jakob Ingebrigtsen oli täynnä uhoa Budapestin stadionin uumenissa. Kuva Jari Porttila


Norjan Jakob Ingebrigtsen näytti 1500 metrin välierissä, että hän on finaalissa valmis kaikkeen. Kun hän paineli alkuerissä kärjessä koko matkan, niin välierissä hän nousi loppusuoran vedollaan hänniltä kärkeen leikittelevän kevyesti.


Norjassa hehkutetaan jo Jaakopin ja Narve Gilje Nordåsin kohtaamista. Jännitettä lisää se, että Nordåsia valmentaa Jaakopin isä, Nordåsen joutui jopa muuttamaan Norjan majapaikasta samaan hotelliin valmentajansa Gjert Ingerigtsenin kanssa, koska Jabob ei siedä isäänsä, välit ovat siis palaneet totaalisesti.


Kohua aiheutti Jaakopin tuulettelu loppusuoran alussa, kun hän lähti kohti kärkeä.


-Katsomossa nukuttiin, halusin herättää heidät, hän naureskeli norjalaismedian edessä mixed zonella.


-Näytin nyt, että pystyn hallitsemaan juoksua kärjestä ja hänniltä. Siinä on miettimistä muille.


Ingebrigtsen ei suostunut puhumaan toimittajien edessä englantia, itse asiassa hän pysähtyi puhumaan vain norjalaismedialle. Se aiheutti närää kansainvälisten toimittajien keskuudessa.


Noah Lyles puolestaan on maailman nopein mies. Lyles teki sen, mitä häneltä osattiin odottaa kauden kisojen perusteella; tuli viimeiset 20 metriä kuin tuulispää ja nousi muiden ohi.


-Tämä voitto merkitsee minulle todella paljon. Tiedän olevani ykkönen 200 metrillä, mutta juuri 100 metrillä minulla on eniten kehitettävää, hän kertoi stadionin uumenissa.


Lyles on uhonnut kaatavansa Usain Boltin pikamatkojen ME:t. Ainakin 200 metrillä hänellä on siihen kaikki mahdollisuudet, jopa täällä Budapestissa.


Budapestin upouuden stadionin tunnelma on ollut mahtava ja huipussaan se oli moukarin finaalissa, kun Unkarin oma mies Bence Halasz taisteli loppuun saakka kullasta. Lopulta käteen iskettiin pronssi tuloksella 80.82. Voiton vei todellinen yllättäjä, Kanadan Ethan Katzberg heitettyään uuden Kanadan ennätyksen 81.25.


Toisen kisapäivän suomalaisnimi oli Saga Vanninen. Vaikka lajit eivät menneet niin kuin hän itse olisi toivonut, oli hän MM-kisojen yhdeksäs. Vannisen parhaat paukut menivät nuorten EM-kisoihin, joissa hän voitti kultaa, mutta ei hänen tarvitse esitystään Budapestissakaan hävetä.


-Sellainen 6,5 on oma arvioni, Vanninen ilmoitti tylysti kisan jälkeen arvioidessaan omaa suoritusta.


Tuolla asenteella hän nousee taistelemaan mitaleista jo ensi kesän EM-kisoissa ja olympiamitalista viimeistään Los Angelesissa.


Täällä Budapestissa on todella kuuma, mittari nousee reilusti yli 30 asteen ja kentän pinnassa on mitattu jopa 50 asteen lämpötiloja. Se imee voimat myös urheilijoista, Suomen sateiseen ja koleaan kesään tottuneet urheilijat ovatkin olleet ihmeissään hellekisoissa.


Tänään stadionilla nähdään kovin mitalitoivomme Wilma Murto. Paikka finaaliin pitäisi olla hänelle läpihuutojuttu. Elina Lampela ja Saga Andersson saavat sen sijaan taivuttaa kauden parhaiden tulostensa pintaan selvitäkseen finaaliin, en epäile hetkeäkään etteivätkö he siihen pystyisi.


Viivi Lehikoinen avaa tänään urakkansa 400 aidoissa. Paikka välieriin tuskin vaatii uutta SE:tä, itse uskon Lehikoisen juoksevan välierissä Suomen ennätyksen ja raivaavan sitä kautta paikan finaaliin.


Jari Porttila

Budapest


369 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page