top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Haapakoskelle sovitetaan kotiuttajan paitaa
Yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista pesäpalloilijoista, Sami Haapakoski, vaihto viime kauden päätteeksi Vimpelin Vedosta Pattijoen Urheilijoihin. Siirto oli sarjan kovin ja kova se oli myös kymmenen vuotta Vimpeliä edustaneelle Haapakoskelle.


-Pakko myöntää, että se otti koville. Vimpelistä oli tullut kotini ja lapsenikin olivat kasvaneet siellä, Haapakoski myöntää.


-Oli se haikea paikka.


Mutta juuri perheen vuoksi siteet Vimpeliin oli katkaistava. Haapakosken perhe asuu Ylivieskassa ja jatkuva autoilu Vimpelin ja Ylivieskan välillä kävi voimille. Pelikauden aikana Haapakoski asui Vimpelissä ja perhettä hän näki vain peleissä.


-Se kävi liian rankaksi. Nyt olen saanut viettää aikaa perheen kanssa ja olla mukana lasten päivittäisissä rutiineissa. Se on kuitenkin tärkeintä.


Haapakoski oli voittamassa Vimpelissä yhdeksän kertaa peräkkäin SM-mitalin, joten menestystäkin tuli. Nyt hän pyrkii nostamaan Pattijoen samanlaiseen mitaliputkeen.


-Meillä on erittäin hyvä ryhmä, nälkäisiä nuoria ja konkareita sopivassa suhteessa. Hallisarja näytti jo sen, mihin pystymme, harmi vain ettei mitalipelejä ehditty pelaamaan.


Pattijoki rynni Joensuun, Vimpelin ja Kouvolan kanssa ”final four”- sarjaan, eli loppupeleihin. Nyt ne jouduttiin perumaan koronarajoitusten vuoksi.


Haapakosken meriittiluettelo on vakuuttava. Hän on pelannut 16 kertaa peräkkäin Itä-Länsi arvo-ottelussa, hänellä on 11 SM-mitalia, joista neljä kultaa. Hänet on kruunattu superpesiksen etenijäkuninkaaksi seitsemän kertaa ja kärkilyöntikuninkaaksi kaksi kertaa. Hänet on valittu myös vuoden pesäpalloilijaksi kaksi kertaa.


Seuranvaihto merkitsi 37-vuotiaalle konkarille kuitenkin uuden alkua.


-Vimpelissä minulla oli sama rooli ulkona ja sisällä lähes koko ajan. Nyt tuota roolia on muutettu.


-Ulkona pelaan kakkosvahtina, mutta sisällä numerolla neljä, eli pääkotiuttajana, Haapakoski paljastaa.


Nyt hänen harteillaan on siis juoksujen lyöminen, kun se Vimpelissä oli tilanteiden rakentaminen. Vimpelissä Haapakoski tunnettiin kolmospuolen ”pörriäisestä”, takuuvarmasta vaihtolyönnistä ja kakkosrajan puhkaisuista.


-Kentässä on aina tilaa hyvälle lyönnille, Haapakoski naurahtaa.


-Nyt ajatusmaailmaa on pitänyt uudistaa, pitää miettiä lyöntiratkaisuja uudella tavalla, hän myöntää.


Haapakoski tunnetaan taitopelaajana ja kenttien todellisena herrasmiehenä. Silloin harvoin kun hän tulistuu, siihen on painava syy. Nyt hän on saanut ja viime aikoina myös joutunut lataamaan akkuja omissa oloissa, sillä joukkue ei ole harjoitellut edes sallituissa pienryhmissä.


-Pihalla olen palloa pomputellut, mutta pääasiassa olen keskittynyt fysiikkaan.


-Meillä on Ylivieskassa hyvät kuntoportaat ja niitä on nyt tullut juostua. Kun viimeksi juoksin portaissa uran alkuaikoina, niin silloin juoksu kulki todella hyvin.


Haapakoski ei ole käynyt enää edes paikallisella punttisalilla, vaikka se auki onkin.


-Pitää ottaa varman päälle. Punttien sijaan olen heitellyt kuntopalloa omalla pihalla. Urheilukentällä olen käynyt vetämässä vetoja, yksin tietenkin.


-Meillä on täällä myös ylipainehalli, jossa on päässyt huonoilla ilmoilla harjoittelemaan.


Haapakoski odottaa innolla uuden kauden alkua, hän haluaa olla viemässä Pattijokea mahdollisimman korkealle sarjassa, pelataan se sitten millä systeemillä tahansa.


-Aika moni on arvuutellut, josko sarja pelattaisiin kaksinkertaisena runkosarjana, ilman play offseja. Se saattaa olla yksi mahdollisuus, silloin jokaisella pelillä olisi suuri merkitys.


Pattijoella on heittää peliin kova ryhmä. Lukkari Topi Kosonen on jo legenda omalla paikallaan, Haapakoski nostaa esille myös supernopean Severi Piispasen nimen.


-Kyllä meillä jalkoja pitäisi riittää jopa kahden kärjen pelaamiseen ja silloin tulee myös paljon kotiutusmahdollisuuksia.


Pesisväki odottaa myös mielenkiinnolla Pattijoen vierailua Vimpelissä. Silloin nähdään varmasti se ihme, että täysi Saarikenttä osoittaa pelaajaesittelyssä seisaaltaan suosiota vierailijan pelaajalle, Sami Haapakoskelle.


Jari Porttila

​Kuvat: Kari Kanasaari

132 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page