top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Helander ja Lehikoinen Timanttiliigassa maaottelun kustannuksella- liitto hyväksyi


Viivi Lehikoinen kilpailee Kiinassa Timanttiliigan osakilpailun voitosta. Kuva Jari Porttila


Yleisurheilun MM-kisojen jälkimainingeissa on synnytetty myrsky, jossa on unohdettu faktat.

Viivi Lehikoista ja Heta Tuuria syytetään urheilijasopimuksen rikkomisesta, koska he eivät ole tulossa Ruotsi-maaotteluun, vaan kilpailevat samaan aikaan Kiinassa Timanttiliigan kisassa.


Oliver Helander on puolestaan saanut kuraa niskaan, koska kertoi MM-finaalin jälkeen harkitsevansa maaottelun väliin jättämistä. Hän heittää torstaina Zurichin Timanttiliigan kisassa.


Lehikoisen ja Tuurin kohdalla tilanne on täysin selkeä. SUL:n urheilijasopimus velvoittaa osallistumaan Ruotsi-otteluun, mutta allekirjoituksen yhteydessä on sovittu, että Timanttiliigan kisat rinnastetaan arvokisoihin. Lähtökohtaisesti maaottelua tai muitakaan ”arvokisoja”, kuten SM-kisoja ei laiteta kalenteriin päällekkäin Timanttiliigan kisojen kanssa.


Kiinan osakilpailu oli merkitty alkuperäiseen Timanttiliigan kalenteriin pidettäväksi kesäkuun 29. heinäkuuta, päällekkäin Kalevan kisojen kanssa. Shanghain osakilpailu muutettiin 19.4 pidettäväksi syyskuun 2. päivänä Shenzehniin Kiinaan. Sittemmin kisa muutettiin käytäväksi Xiamenissa. Sen ajankohta muutettiin siis huhtikuun puolivälissä.


Tässä vaiheessa Lahden Kalevan kisojen järjestäjät huokasivat helpotuksesta, mutta koska Ruotsi-ottelu oli sovittu pidettävän juuri tuona viikonloppuna, heitti se varjon maaottelun ylle. Siis jo huhtikuussa tiedettiin, että osa ruotsalaisista ja suomalaisista tähdistä saattaisi kilpailla samaan aikaan Kiinassa.


Nyt Xiamenissa kilpailee kaksi ruotsalaista ja kaksi suomalaista tähtiurheilijaa. Urheiluliitossa on ymmärretty, että Lehikoiselle ja Tuurille on erittäin tärkeää päästä yleisurheilun kovimman kilpasarjan osakilpailuun, eikä heidän osanottoaan ole missään vaiheessa yritetty estää.


Itse asiassa Tuuri ei edes kuulu liiton sopimusurheilijoihin, joten hänen kohdallaan se olisi ollut myös turhaa. Tuuri pääsi mukaan uransa ensimmäiseen Timanttiliigan kisaan. Se on hänelle kuin arvokisa.


Helanderin kohdalla kohu on noussut siitä, että hän spekuloi MM-finaalin jälkeen mahdollisella Ruotsi-ottelun väliin jättämisellä. Hän pohti, että neljä kisaa reilun viikon sisään saattaisi olla kropalle liikaa.


Ennen tätä medialle avautumista asiasta oli puhuttu Budapestissa SUL:n valmennusjohdon kanssa, valmennusjohtaja Jarkko Finni vahvisti tämän Maximusportille. Helanderin pohdinta ei siis tullut valmennusjohdolle yllätyksenä. Asiaan sovittiin palattavan torstain Zurichin keihäskisan jälkeen.


Helanderin perustelut ovat pätevät. Hän on heittänyt ensimmäisen kerran uransa aikana kauden läpi ilman loukkaantumisia. Pitäisikö hänen siis ottaa riski kauden viimeisessä kisassa, että paikat hajoaisivat ja edessä saattaisi olla taas kuukausien kuntoutus. SUL:n valmennusjohto ei ainakaan halua ottaa tätä riskiä, vaan he kuuntelevat Helanderin raporttia Zurichin kisan jälkeen.


Ruotsin paras keihäsmies Jakob Samuelsson on heittänyt toukokuun alussa 80.26. Suomessa häntä paremmin on heittänyt neljä miestä ja Lassi Etelätalo on aivan ruotsalaisen kannassa. Helanderin poisjäänti ei siis näkyisi välttämättä pistetilanteessa mitenkään.


Lehikoisen poisjäänti sen sijaan on takaisku naisten joukkueelle, sillä käytännössä Viivi olisi voittanut 400 aidat, olisi taistellut kolmannesta sijasta 400 metrillä ja ollut yksi ratkaiseva lenkki 4x400 metrin viestissä. Tässä kohtaa kauden toinen osallistuminen Timanttiliigan kisaan ja taistelu osakilpailuvoitosta on kuitenkin huomattavasti tärkeämpää urheilijan oman uran kannalta.


Toisaalta, tähtien poissaolo avaa paikan maaottelussa nuorille, tulevaisuuden tähdille. Heille maaottelu on huomattavasti tärkeämpi kuin Lehikoisen ja Helanderin tapaisille kansainvälisen läpiurron tehneille urheilijoille.


Kuten alussa kerroin, Kiinan Timanttiliigan osakilpailun päivämäärää muutettiin sen jälkeen kun kalenteri oli jo lyöty lukkoon. Tästä kärsivät sekä Suomi että Ruotsi, mutta kummassakin maassa urheilijan etu asetettiin täysin ymmärrettävästi maaottelun yläpuolelle.


Helanderin tapauksessa puolestaan urheilijan terveys on etusijalla. On täysin ymmärrettävää, että kun Helander pääsi mukaan Zurichin osakilpailuun, jota voidaan verrata F1:en Monacon osakisaan, hän heittää siellä, eikä välttämättä Tukholmassa.


Liiton valmennusjohto näyttää nyt ottaneen oppia kesän tapahtumista, jossa pilattiin lopullisesti Topi Raitasen mahdollisuudet MM-menestykseen pakottamalla hänet mukaan Euroopan joukkuemestaruuskisoihin.


Jari Porttila


470 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page