top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Herola mukaan mitalitaisteluun


Ilkka Herola taistelee perjantai-iltana uransa ensimmäisestä arvokisamitalista!

Herola oli normaalimäessä 13:sta hypättyään 99,5 metriä.


Eroa mäkiosuuden jälkeen johtavaan Ryota Yamamotoon on 61 sekuntia, mutta mitaliin ero on vain 40 sekuntia.


Mitali on siis otettavissa, etenkin jos latua ei suolata. Jos latu suolataan, niin silloin mennään betonirännissä ja se sataa heikompien hiihtäjien laariin.


Herola saa vetohevosikseen Saksan Vinzenz Geigerin ja Johannes Rydzekin, he lähtevät ladulle kahdeksan sekuntia Herolan jälkeen. Kolmikko lähtee taatusti etenemään ladulla mitalinkiilto silmissä.


Kisan suursuosikki, Norjan Jarl Magnus Riiber epäonnistui mäessä, ollen vasta kolmas. Riiber lähtee ladulle 39 sekunnin erolla Herolaan.


Otetaanpa vertailukohdaksi maailmancupin viimeinen viikonloppu, jossa Riiberkin oli mukana, eli Seefeldin tripla. Viimeisessä kisassa Herola tuli maaliin toisena, hiihtäen 15 kilometrin lenkin 1,07 kovempaa kuin Riiber. Kaksikon ero maalissa oli vain 1,3 sekuntia !


Edellisenä päivänä hiihtomatkana oli 10 kilometriä, siis sama matka joka hiihdetään perjantaina kello 17.00 alkaen. Sillon Herola löi Riiberin ladulla 25 sekunnilla. Nyt eroa on siis lähtötilanteessa 39 sekuntia. Tuo Seefeldin kisa oli se, jossa Herolalla ei ollut allaan paras mahdollinen, säähän sopiva kalusto.


Mitaleille Herolalla on olemassa täydet mahdollisuudet. Mäkiosuuden jälkeen kärkikaksikko on Japanista, Yamamoto ja Watabe on kuitenkin normaalioloissa noin 45 sekuntia hitaampia hiihtäjiä kuin Herola. Kumpikin on siis saavutettavissa.


Neljäntenä oleva Itävallan Johannes Lamparter on normaalisti 30 sekuntia hitaampi hiihtäjä, nyt hän on 38 sekuntia Herolaa edellä. Itävallan Lucas Greiderer lähtee 24 sekuntia ennen Herolaa, ero on kurottavissa kiinni. Eric Frenzel lähtee 21 sekuntia ennen Herolaa, saksalainen on yhtä kova hiihtäjä kuin Herola ja saattaa siis mennä menojaa. Saksan Fabian Riesle lähtee 20 sekuntia ennen Herolaa, hänet Ilkka pystyy periaatteessa hiihtämään kiinni.


Jos kisalatua ei suolata, niin silloin kisasta tulee mielenkiintoinen. Frenzel lähtee varmasti ladulle urku auki tavoittamaan Riiberiä ja Riesle yrittää pysyä maanmiehensä kannassa.


Puolimatkassa kärkikolmikko saattaa olla Riiber-Frenzel-Riesle. Jos he vetävät hetken henkeä, on kolmikolla Herola-Rydzek-Geiger mahdollisuus ottaa kärki kiinni ja näin kolmesta mitalista taistelisi neljä saksalaista, norjalainen ja suomalainen.


Kaikki on siis ennen hiihto-osuutta vielä mahdollista. Todennäköisyyksistä on turha puhua mitään, sillä kuuden kovan taistelussa pienetkin nyanssit saattavat nousta ratkaisevaan rooliin.


Jos latua ei suolata betoniksi, kasvavat kevytrakenteisen Herolan mahdollisuudet entisestään.


Suora lähetys Oberstdorfista, yhdistetyn hiihto-osuudelta alkaa YLE:n kanavilla kello 17.00. Sitä ei kannata missata, sillä Suomen mitalimahdollisuudet näissä MM-kisoissa ovat sen verran harvassa.


Jari Porttila


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page