top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Huippuräpylät ommellaan Karhun tehtaalla Suomessa


Pesäpallo on suomalaisten kansallislaji ja myös sen välineet ovat pitkälti kansallisia. Välinemarkkinoita hallitsee Karhu, joka on valmistanut pesäpallovälineitä jo vuodesta 1918 lähtien. Maximusport pääsi vierailemaan Karhun tehtaalla Porvoossa ja yllättyi näkemästään.


Yleinen käsityshän on se, että lähes kaikki urheiluvälineet valmistetaan nykyään Kiinassa. Käsitys on väärä, sillä pesäpallon räpylät ja mailat valmistetaan Suomessa, Porvoon kupeessa olevassa tehtaassa.


-Valmistamme mailat täällä käsityönä, samoin suurimman osan räpylöistä, kertoo L-Tec Sportin toimitusjohtaja Pentti Lilli.


-Karhun välineitten historia ulottuu aina vuoteen 1918, jolloin Tahko Pihkala kehitti pelin ja loi siihen välineet, jotka sitten valmistettiin Suomessa.


Karhun maila- ja räpylätehtaalla työstetään välineitä koko lajiyhteisölle. Samassa tehtaassa valmistetaan myös pelivälineet, pesäpallot. Kaikki välineet ovat siis Suomessa valmistettuja.


Mailojen tekeminen on varsinaista taidetta, se on kuin maton kutomista, sillä maila koostuu ohuista lasikuitu- ja hiilikuitu langoista, jotka ”pyöritetään” koneen avulla ympäri maila-aihiota.


-Hiilikuiden avulla mailaa jäykistetään niin, että sen pitäisi kestää kovimmatkin lyönnit, Lilli kertoo.


Pelaajilla on valittavana useita eri malleja, joissa määräävänä tekijänä on juuri siihen käytetyn lasikuidun ja hiilikuidun määrä.


-Mitä enemmän mailan optimaalisessa osumakohdassa on hiilikuitua, sitä jäykempi maila on. Mitä enemmän siinä on hiilikuitua, niin sitä tarkemmin pallon on osuttava juuri siihen mailan sweet pottiin.


Karhun mailoista suurin osa on punaisia, niissä tuo osuma-alue on suurempi kuin mustissa mailoissa. Punaiset mailat ovat myöskin joustavampia kuin mustat ja ne sallivat epäpuhtaamman osuman kuin mustat mailat. Sen vuoksi valtaosa pelaajista käyttää punaisia mailoja.


-Superjokereilla on käytössä yleensä mustat mailat, koska niillä pallon saa matkaan kovempaa kuin punaisilla. Toisaalta niissä myös osuman on oltava tarkempi, Lilli yksinkertaistaa asian.


Mailojen kesto riippuu tietenkin niiden käytöstä, osumien puhtaudesta ja mailaan käytetyn lasi- ja hiilikuiden määrästä. Jokainen maila valmistetaan tietyssä lämpötilassa ja tietenkin käsityönä.


Nykyään Porvoon tehtailla ommellaan myös räpylöitä.


-Saimme pari uutta ompelijaa ja heidän ammattitaitonsa myötä pystymme ompelemaan tietyn määrän räpylöitä huippujoukkueille. Nyt valmistuksessa ovat Kempeleen Kirin omalla logolla varustetut räpylät.


Tehtaan yhdellä sivustalla onkin isoja nahkavuotia odottamassa leikkausta ja ompelua. Kovikkeita löytyy taas toisesta nurkasta.


-Ulkopelaajat haluavat yleensä räpylän pussista mahdollisimman ison, mutta Toni Kohonen käyttää lukkarina aika pientä räpylää. Moni nuori lukkari haluaa samanlaisen räpylän kuin ”Kodella” on, joten valmistamme myös erikoisia, valkoisia lukkarin räpylöitä.


Karhun tehtailla tehtiin myös ensimmäiset kypärät, kun Vimpelin Timo Heimonen sai 1980-luvun lopulla pallon päähänsä edettyään ykköseltä kakkoselle. Nyt tehtaalla kehitetään kypärää, jossa on kevyt mutta suojaa antava kasvosuojus.


-Varsinkin tyttöjen peleissä on tullut paljon loukkaantumisia, kun pallo on sirvahtanut naamaan. Yritämme kehittää jo ensi kaudeksi kevyen kypärän, jossa on kasvosuojus.


Tehtaalla on jo muutama prototyyppi uusista kypäristä. Kun ne läpäisevät vielä VTT:n testit, saadaan ne toivottavasti myyntiin jo ensi kaudelle. Toivottavaa myös olisi, että niistä tulisi pakolliset ainakin juniorisarjoissa.


Porvoo, Jari Porttila

1,002 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page