top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Karmea tilasto suomalaisten mäkiviikosta


Vasta 18-vuotias Vilho Palosaari on Mäkiviikon ensikertalainen. Tulevaisuuden lupaus on päässyt mukaan maailmancupin kisoihin vasta alkutalvesta.


Keski-Euroopan mäkiviikko alkoi suomalaisittain menneiden vuosien kaavalla. Kaksi miestä jäi karsintaan, jossa karsittiin torstain kisasta pois vain kymmenen miestä. Tuossa joukossa oli siis peräti kaksi suomalaista.


Torstain kilpailuun selvisivät Antti Aalto ja todellisena yllättäjänä, valon karsintaan tuonut Vilho Palosaari. Tästä mäkihyppymme tulevaisuuden toivosta lisää myöhemmin.


Mäkiviikkoa ehkä eniten suomalaistoimittajista kiertäneenä täytyi oikein ryhtyä muistelemaan, milloin suomalaishyppääjä on viimeksi onnistunut Mäkiviikon avaavassa Oberin kisassa. Itse kun muistan tehneeni sieltä myös juttuja onnistumisten kautta.


Edellisen kerran suomalainen on ollut palkintopallilla Oberissa vuonna 2010, kun Matti Hautamäki ponnisti kakkoseksi. Vuotta aiemmin Janne Ahonen nousi ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalta 11 toiseksi. Olin paikalla kummassakin kisassa.


Siitä on siis 12 ja 13 vuotta kun olen hehkuttanut suomalaismenestystä Oberista. Mäkiviikon avauskisasta. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, nimenomaan Oberissa.


Mäkiviikkoa ei voi voittaa avauskisassa, mutta sen voi hävitä. Suomalaisten kohdalla on sananmukaisesti ollut näin.


Ahonen muuten voitti Mäkiviikon viidennen kerran vuonna 2008, silloin hän otti nimiinsä kaksi osakilpailuvoittoa, kummatkin hypättiin Bishofshofenissa, kun Innsbruckin kisa jouduttiin siirtämään sinne. Oberissa Ahonen oli tuolloin seitsemäs.


Mutta mennään vielä Oberin tilastoihin. Edellisen kerran suomalaishyppääjä on ollut 20 parhaan joukossa vuonna 2014 kun Lauri Asikainen oli peräti 11:sta. Sen jälkeen on ollut ihme, jos joku on yltänyt edes maailmanupin pisteille, siis 30 parhaan joukkoon.


Itse asiassa vuoden 2015 Oberin kisasta lähtien Mäkiviikon avauskisassa pisteille on yltänyt vain yksi mies, Antti Aalto. Hän oli 2018 sijalla 22 ja vuonna 2020 sijalla 23.


Tilasto on karu, mutta se ei valehtele. Sen pitäisi kuitenkin pistää hälytyskellot soimaan, olisi pitänyt soittaa niitä jo vuosia sitten. Tilastojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että mitään ei ole tehty. Ei ainakaan oikein.


Janne Väätäinen palasi mäkimaajoukkueen päävalmentajaksi keväällä 2020. Edellisen kerran hän oli päävalmentajana 2008-2010. Kuin sattumalta suomalaisten viimeinen palkintopallisijoitus Oberissa on juuri loppuvuodesta 2010. Väätäisen kauden ”jälkipoltoista”.


Maailmalla meritoitunut mäkivalmentaja Mika Kojonkoski nimettiin keväällä 2022 mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajaksi. Viimeistään tuon nimityksen jälkeen uskottiin, että mäkihyppykin lähtisi uudestaan lentoon.


Ei ole lähtenyt ainakaan vielä. Mäkiviikon avauskisan karsinta oli liikaa Eetu Nousiaiselle ja Niko Kytösaholle.


Kojonkoskelle tarjottiin viime keväänä paikkaa myös Puolan mäkijoukkueen päävalmentajana. Puolalaiset olisivat halunneet hänet menestyksekkään ryhmänsä vetäjäksi isolla rahalla, mutta sekään ei saanut Kojonkosken päätä kääntymään. Hän halusi jäädä Suomeen rakentamaan uutta menestystarinaa.


Yksi osa sitä on eittämättä Palosaari. joten palataanpa sitten tuohon valopilkkuun. Vasta 18-vuotias Kuusamon Erä-Veikkojen kasvatti on murtautunut maailmancupin tasolle vasta tänä vuonna. Takana on vasta viisi maailmancupin kisaa, sijoitusten ollessa 49-46-42-53-53.


Palosaari on edustanut Suomea kolmissa juniorien MM-kisoissa. Paras henkilökohtainen sijoitus on viime vuoden 35 sija Zakopanen normaalimäestä.


Palosaari hankki paikkansa Mäkiviikolle joulukuussa Rukan Continental-kisassa, jossa hän oli kovassa seurassa kuudes.


Palosaari on saanut oppinsa Kuusamossa, mutta hän muutti vuosi sitten maajoukkueen mäkikeskukseen, Kuopioon. Hän on Lauri Hakolan Kuopiossa vetämän nuorisoprojektin kirkkain helmi. Palosaaresta on vuodessa kuoriutunut maailmancupin mittapuun mukainen hyppääjä. Hakola on muuten maajoukkueen entinen päävalmentaja.


Mäkiviikon ensimmäisen kisan karsinnan Palosaari selvitti kuivin jaloin, kuin vanha konkari.


Edellisen kerran mäkiviikon avauksessa on ottanut pisteitä joku muu suomalainen kuin Antti Aalto vuonna 2014, kun Lauri Asikainen oli 11:sta. Siinä on Palosaarelle kova tavoite Mäkiviikon avauskisaan.


Toisaaalta, tavoitetta on ehkä edes turha määritellä. Antaa pojan hypätä ja nauttia suurista ympyröistä. Oberstdorfin kisa on sellainen, sillä se on myyty loppuun jo hyvissä ajoin, paikalla on kymmeniä tuhansia saksalaiaisia ja itävaltalaisia, meteli on valtava.


Palosaari pääsee avaamaan Mäkiviikon upealla areenala.


Jari Porttila


321 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page