top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kauden avauksessa kunnon hiihtopommi


Jasmi Joensuu on valmis taistelemaan uransa ensimmäisestä maailmancupin palkintopallisijasta.


Hiihtokauden kotimainen avaus nähtiin jälleen Vuokatissa ja se tarjosi ainakin yhden kunnon hiihtopommin.


Jasmi Joensuu oli vapaan sprintissä niin varma ja kulki alusta loppuun aivan omassa kastissaan, että on helppo povata hänen nappaavan tulevalla kaudella ensimmäinen henkilökohtaisen maailmancupin palkintopallisijan.


Kuulen jo joidenkin puhaltavan pilliin, että eipäs nyt innostuta, kyse oli vasta kotimaan avauksesta.


Vastaan, että niin oli, mutta Joensuun meno oli niin vakuuttavaa, että odotuksille löytyy katetta.


Jasmin Joensuu on hiihtänyt edellisinäkin talvina hyvin, mutta useimmiten tie on noussut pystyyn viimeistään maailmancupin välierävaiheessa. Maailmancupissa mennään koko ajan ”limitillä”, tuo raja on tullut tähän saakka vastaan liian nopeasti.


Vuokatin esityksestä näki, että vauhtikestävyyttä on tullut lisää ja roimasti. Joensuu sai kunnon happohyökkäyksen jalkoihinsa vasta finaalissa, sekin on ymmärrettävää kun harjoitusten kuormitus on vielä tässä vaiheessa kautta suuri.


Joensuun paras henkilökohtainen saavutus maailmancupissa on Rukan perinteisen sprintin neljäs sija vuodelta 2022. Ja nyt kunto näyttää paremmalta kuin mitä se oli viime vuonna.


Joensuun takana Tiia Olkkonen hiihti itsensä mukaan Rukan maailmancupiin. Olkkonen ei ole vielä tähän mennessä onnistunut saalistamaan yhtään maailmancupin pistettä, mutta nyt meno näyttää siltä, että pisteitä alkaa ropisemaan jo Rukalta.


Olkkonen on vasta 23 vuotias ja kehityskäyrä näyttää olevan selkeästi ylöspäin.


Miesten puolella Olli Ahonen on menossa kohti uransa parasta kautta ja se tietää kunnon sijoituksia myös maailmancupissa. Ahosen paras sijoitus on maailmancupissa viime kevään Lahden kisojen 20. sija. Sen lisäksi hän on ollut kerran aiemmin maailmancupin pisteillä.


Ahonen veti Joensuun tapaan koko lauantain Vuokatissa niin, että näki edessään vain tyhjää baanaa, kilpakumppanit pysyivät selän takana koko ajan. Tärkeä huomio oli myös se, että Ollilta löytyi voimia vaihdella tempoa ylämäissä ja pitää yllä kovaa vauhtia.


Ne ovat ominaisuuksia, joilla luodaan menestystä maailmancupin kisoissa. Olisikin ollut mielenkiintoista nähdä Joni Mäki samalla viivalla Ahosen kanssa, ehkä sitten Rukalla.


Vuokatissa hiihdetään sunnuntaina viestit, maajoukkueen urheilijat nähdään isolla joukolla mukana Oloksen kisoissa ensi viikonloppuna. Eri maajoukkueiden urheilijat pitävät siellä myös lumileirejään, joten Oloksella nähdään ensimmäiset kovemman tason kansainväliset otatukset.


Jari Porttila

1,761 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page