top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kestävyysjuoksun superlupaus: ”Los Angelesin olympialaisissa olen mukana”

Ilona Mononen (oik) otti hopeaa Kristiina Mäen voittamassa naisten 4 kilometrin kisassa. Kuva Jari Porttila.

Jari Porttila

Suomalainen kestävyysjuoksu on noussut vauhdilla kohti maanosa kärkeä.

Topi Raitanen on Euroopan mestari. Sara Lappalainen on loukkaantumisten jälkeen palaamassa MM-tason juoksijaksi, tämän kaksikon takana on tulossa tukku nuoria, huipulle tosissaan tähtääviä nuoria.

Yksi heistä on Ilona Mononen, 19-vuotias Lahden Ahkeran juoksija.

Paloheinän SM-maastoissa Mononen hävisi vasta loppusuoran taistelussa olympialaisten finaalissa juosseelle Kristiina Mäelle.

-Siinä kisan aikana katselin Kristiinan olkapäässä ollutta olympiarenkaiden tatskaa, ajattelin että olisi mageeta voittaa hänet lopussa. Nyt en siihen pystynyt, mutta…

Mononen on nuoresta iästään huolimatta menestynyt juoksija. Kaksi vuotta sitten hän voitti 19-vuotiaitten EM-kultaa 3000 metrillä ja joulun alla hän otti saman sarjan EM-maastoissa pronssia. Tulevan kesän tavoite on selvä.

-Tahdon menestyä alle 23-vuotiaitten EM-kisoissa Espoossa, ne ovat kauden pääkisat. Päämatkat ovat 1500 ja 5000 metriä, jos siis rajat menevät rikki.

-Sinne on asetettu päätavoite. Nyt juoksen enemmän 1500 metriä, se kiinnostaa nyt ehkä enemmän.

Viime kesänä Mononen satsasi harjoittelussa 5000 metrille, koska tavoitteena oli päästä mukaan kesän EM-kisoihin. Sinne hän myös pääsi, ollen lopulta 18:sta.

-Kyllä ne kisat yllättivät, varsinkin se taso millä siellä juostiin.

-Oli tosi tärkeää, että ne ensimmäiset arvokisat on nyt koettu ja tietää mitä odottaa. Nyt ei tarvitse enää tutkia ympäristöä, voi keskittyä vain siihen omaan tekemiseen.

Mutta mikä sitten vetää nuorta naista kestävyysjuoksun pariin?

-Nuorena harrastin monipuolisesti urheilua, olen pelannut jalkapalloa ja yleisurheilua. Minulla on jopa ottelusta piirinmestaruuskultaa.

-Kestävyysjuoksu vain alkoi kiinnostaa, siinä saa olla yksin ajatusten kanssa lenkillä, mutta kovimmat treenit teen toki valmentajan valvovan silmän alla.

Monosen tavoitteet ovat olympialaisissa. Realistina hän myöntää, että Pariisin kisat 2024 tulevat ehkä hiukan liian aikaisin, mutta Los Angelesin aikaan hän on parhaassa juoksijan iässä.

-Niissä kisoissa haluan olla mukana. Sitä varten harjoittelen motivoituneesti.