top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kiekara keskeytti kaikkien aikojen MM-kisassa

Suomen Annemari Kiekara keskeytti puolimaratonin MM-kisoissa Puolan Gdyniassa ennen kymmenen kilometrin väliaika-asemaa. Kiekara oli jäänyt vitosen väliajoissa kärjestä jo 2,19, Kiekara oli tuossa vaiheessa sijalla 87, matkaan lähti kaikkiaan 104 juoksijaa. Kiekaran vitosen väliaika oli 17.39.

Kieraja juoksi vielä lokakuun alussa Helsingissä 5 kilometrin maantiekisan aikaan 16.28. Hänellä on ollut pitkin syksyä jalkavaivoja, jotka nyt äityivät liian koviksi.Kiekaran urakka jäi kesken vasempaan jalkaan kisan aattopäivänä tulleen ankaran hermokivun takia.

– Se tuli perjantaina matkustamisen jälkeen. Kipu iski läpi pakaran. Söin kipulääkettä ja kävin fysioterapeutilla. Kaikki tehtiin mitä voitiin ja lähdin kilpailuun, mutta jalka ei vaan antanut mennä, reilun viiden kilometrin juoksun jälkeen keskeyttänyt Kiekara harmitteli.

– Nyt keskiviikkona ja torstaina tuntui lenkillä todella hyvältä. Oli sellainen tunne, että olin palautunut edellisistä kisoista. Sitten vaan kipu isku ja kun se tuli, se löi lantionkin ihan jumiin. Puolellatoista jalalla sitä ei vaan voi mennä, Kiekara harmitteli.

– Jalka tutkittiin SM-maastojen jälkeen, eikä magneettikuvissa ollut mitään uutta. Luulen, että ne Ruotsi-ottelun ratajuoksut, jotka tulivat vähän yllättäen, vaikuttivat jonkun verran. Harmittaa, kun täällä oli niin upeat järjestelyt ja hyvä reitti.

Kiekaran suunnitelmissa oli jatkaa kilpailukautta MM-puolimaratonin jälkeen Valencian maratonilla joulukuussa. Se on juoksijan mukaansa edelleen mahdollista, jos hermovaiva saadaan ajoissa talttumaan.

– Nyt täytyy tehdä vain kevyttä juoksua ja katsoa lähteekö jalka toipumaan riittävän ajoissa ennen maratonia. Kuntohan tässä ei ole mihinkään hävinnyt, Kiekara muistuttaa.

Kisa oli kenialaisten ja etiopialaisten näytöstä, sillä 11 parhaan joukossa oli vain kyseisessä maissa syntyneitä juoksijoita. Kärki lähti alussa juoksemaan ME-vauhtia ja vaikka vauhti hiljeni loppua kohden hiukan, siitä huolimatta Puolassa juostiin kaikkien aikojen kovatasoisin puolimaraton.

Voiton vei Kenian Peres Jepchirchir ME-ajalla 1.05,16. Hän kukisti loppukirissä kahdella sekunnilla Melat Yisak Kejetan. Etiopiassa syntynyt Kejeta edustaa nykyään Saksaa. Pronssi meni Etiopian Yalemzerf Yehualawille, hän jäi voittajasta kolme sekuntia.

Kisan paras pohjoismaalainen oli Ruotsin Charlotta Fougberg, hän löytyy tulosluettelosta sijalta 19.

-En edes ajatellut ME-aikaa, vaikka huomasin sen mahdolliseksi 20 kilometrin kohdalla. Mestaruus oli vain päätavoite tässä kisassa, Jepchirchir kertoi maalissa.

Miesten kisan voitti joulukuussa 20-vuotta täyttävä Ugandan Jacob Kiplimo. Hän karkasi Kenian Kibiwott Kandielta kolme kilometriä ennen maalia ja sai tuulettaa ylivoimaista voittoa. Pronssi meni Etiopian Amedework Walelegnille.

Kiplimo on nuoresta iästään huolimatta hurja juoksija, sillä miehen kympin ennätys on 27.26.68.

Uganda tuottaa tällä hetkellä maailman parhaat kestävyysjuoksijat miesten sarjaan, sillä vain kymmenen päivää sitten Ugandan Joshua Cheptegei passitti Etiopian Kenenisa Bekelen 15 vuotta vanhan 10 000 metrin ME:n historiaan. Cheptegei on vasta 24-vuotias. Hän oli puolimaratonin MM-kisassa neljäs.

-Tänään en pystynyt parempaan. Olen keskittynyt harjoituksissa ratakisoihin, joten olen tyytyväinen kun pystyin alittamaan tunnin rajan, Cheptegei kertoi maalissa. Hänen loppuaikansa oli uran ensimmäisessä puolimaratonin kisassa 59.21.

Kiplimon voittoaika 58,49 on MM-kisojen kisaennätys. Puolimaratonin Suomen ennätys on Jussi Utriaisen yhdeksän vuotta sitten juoksema 1.02,50.

-Tämä on uskomatonta, olin ensimmäisen kerran mukana MM-kisoissa ja voitin heti MM-kultaa, Kiplimo kertoi kisan jälkeen WA:n sivuilla.