top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kiinan suomalainen hiihtovalmentaja ”maailman parhaat olosuhteet”


Kiinan hiihtomaajoukkueen valmentajaksi siirtynyt Glenn Lindholm kehuu vuolaasti olosuhteita, joissa hän valmentaa kiinalaisia hiihtäjiä. Lindholm on leireillyt hiihtäjien kanssa Euroopassa, mutta maajoukkueen kotipesä Hebein lähellä saa entisen Suomen naisten maajoukkuevalmentajan ylisanoihin.


- Harjoitusolosuhteet ovat yksinkertaisesti maailman parhaat. Ei löydy yhtä monipuolista harjoituskeskusta Euroopasta. En osaa sanoa mikä meillä vielä puuttuisi kesäharjoittelussa. Hiihtoputki taitaa olla maailman pisin ja siinä pystyy pitämään jopa FIS-kisoja tai ampumahiihdon puolella IBU-cupeja, Lindholm kehuu maximusportille.


Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomen käytetyin hiihtoputki Vuokatissa on noin 1,2 kilometriä pitkä ja siinä pystyy parhaimmillaan hiihtämään kaksi hiihtäjää rinnakkain.


- Rullahiihtorataa on noin 25 kilometriä jolla korkeuseroa yli 200 metriä. On myös sisätilat curlingista ja pikaluistelusta mattorullahiihtoon ja uintiin. Talviharjoittelusta en vielä tiedä.

Harjoituskeskuksen korkeus on myös erinomainen, 1500-1700 metriä merenpinnasta.


Todettakoon taas, että Suomessa ei vieläkään ole pikaluisteluun soveltuvaa sisähallia.


Lindholm valmensi kiinalaisia maajoukkuehiihtäjiä Suomessa ja Vuokatissa kolme vuotta sitten ja tuo pesti loi pohjan nykyiselle työlle. Kiinan maajoukkue on rakennettu täysin eri tavalla kuin maajoukkueet Suomessa.


- Maajoukkueeseen kuuluu kymmeniä hiihtäjiä, koska Kiinassa nuoret ja aikuiset ovat yhtenä tiiminä. Tämä on mielestäni erittäin toimiva systeemi, kun nuoret näkevät päivittäin millä tasolla aikuiset liikkuvat. Kokeneemmat joutuvat myös pistämään parastaan, jotta pysyvät edellä tietyissä harjoituksissa, Lindholm painottaa maximusportille.


Maajoukkue kävi kesällä leireilemässä Italiassa. Siellä he saivat tuntumaa myös Suomen naisten maajoukkueen vauhtiin. Lindholm ei lähde vertailemaan kiinalaisten ja suomalaisten vauhtia.


- Tätä voisi myös kysyä Suomen naismaajoukkueen valmentajilta, koska ovat hiihtäneet rullilla testikisan yhdessä, viimeksi Italian Passo di Lavazessa. Kiinan maajoukkue on keski-iältään erittäin nuori, mutta lahjakkuuksia löytyy ja potentiaalia ihan maailman huipulle on olemassa.


- Kiinalaiset naiset ovat jo pärjänneet kohtalaisen hyvin maailmancupissa sekä nuorten arvokisoissa. Paras mieshiihtäjä on ollut semifinaalitasoa miesten maailmancupin sprintissä.


Sprintissä Kiinan miehet ovat siis parhaimmillaan jo samalla tasolla suomalaismiesten kanssa. Mutta millaiset odotukset kiinalaisilla ovat ensi talven Pekingin talviolympialaisia ajatellen?


- Meillä on parhaimmat mahdollisuudet menestyä lyhyillä matkoilla ja viesteissä.

Vaikka Kiinaa ei pidetä vielä perinteisenä talviurheilumaana, on se rynnimässä huipulle kovalla vauhdilla. Maajoukkuekin pääsee jo muutaman viikon kuluttua hiihtämään ulkona lumella.


-Olemme hiihtäneet läpi kesän lumella. Kesäkuusta lähtien on järjestetty myös kuukausittain FIS-kisat hiihtoputkessa. Ulkolumelle pääsemme täällä parin kolmen viikon päästä, Lindholm kertoo maximusportille.


Lindholmin uudesta pestistä kertoi ensimmäisenä Suomessa YLE urheilu.


Kuva: Glenn Lindholmin arkisto


Jari Porttila

475 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page