top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kojonkoski ei hyväksynyt urheilijoiden itkettämistä-sai potkut


Kiinan mäkihyppääjiä kolme vuotta valmentanut Mika Kojonkoski on saanut potkut. Kojonkoski vaati lauantaina kesäkiertueen viimeisessä kilpailussa selitystä sille, minkä vuoksi hänen naishyppääjänsä tulivat mäkeen itkien.


Kojonkoski oli höystäyt vaatimustaan sanomalla, että jos hänen tapansa johtaa joukkuetta ei miellytä, yhteistyö loppuu. Reilun tunnin kuluttua hänelle soitettiin, että yhteistyö oli loppunut.


Kojonkoski lähti rakentamaan kiinalaista mäkihyppyä kolme vuotta sitten 0-pisteestä. Hän pääsi valitsemaan valmennusryhmään valittuja hyppääjiä itse, heistä kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan lajista nimeltä mäkihyppy tai edes nähnyt suksia.


Aluksi hyppääjät asuivat ja harjoittelivat Kuopiossa, mutta koronan iskiessä hyppääjiltä vaadittiin paluuta Kiinaan. Kojonkoski oli jo siinä vaiheessa valmis lopettamaan projektin, mutta Kiinan olympiakomitea johto puhui hänet ympäri ja mies muutti valmennusryhmänsä kanssa Kiinaan valmentamaan.


Urheilijoiden menestys on ollut lähtötilanteeseen peilaten loistava. Tähän mennessä peräti kolme kiinalaista on jo varmistanut paikkansa Pekingin talviolympialaisiin.


Naisten puolella Bing Dong menestyi loistavasti kesän GP-kisoissa, hänen parhaat sijoituksensa olivat 12. ja 13. sija Venäjän osakilpailuissa.


Vielä perjantaina Kojonkoski viestitti maximusportille, että hän ehtii käväisemään kotona Suomessa ehkä jouluna.


Kojonkosken valmennuspestin päättyminen oli kaikille yllätys. Hän toimii myös FIS:n mäkikomitean johtajana, joten Kiinan olympiakomitean johto astui potkujen myötä isoille varpaille. Kiinalaisten käytös ei sinänsä ole yllätys, sillä Olympiakomitean johdolle kelpaa Pekingissä vain menestys, eli mitalit.


Niitä ei ole odotettavissa ainakaan mäkihypyssä, ei myöskään hiihtoladuilla. Kummassakin lajissa maailman huipulle ei nosta 0-tasolta muutamassa vuodessa. Pitkäjänteisyydestä kiinalaisia työnantajia ei siis ainakaan voi moittia.


Kansainväliselle mäkihypylle potkut olivat todella ikävä käänne, sillä ne enteilevät sitä, että Kiinassa ei jatkossa panosteta pitkäjänteisyyttä vaativaan lajiin. Kojonkoskea nimekkäämpää valmentajaa kun ei ole vapailla markkinoilla.


Reilu vuosi sitten Kojonkosken kohtalon kokivat norjalaiset mäkivalmentajat. Kiinan toinen maajoukkueryhmä harjoitteli silloin Norjassa, mutta kun tuon projektin hyppääjät eivät menestyneet kesän lopulla Planicassa pidetyissä ”Kiinan mestaruuskisoissa”, lopetettiin koko projekti heti.


Kojonkosken potkuista kertoi suomessa ensimmäisenä YLE-urheilu.


Jari Porttila

365 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page