top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Kriisipalaverin paikkaMaailmancupin ensimmäinen jakso on nyt takana ja suomalainen on noussut vain kerran palkintopallille; Iivo Niskanen kauden avauskisassa Rukalla.


Kympin sakkiin ovat kauden alussa yltäneet Iivon lisäksi Kerttu Niskanen ja Jasmi Joensuu sekä miehissä Lauri Vuorinen, Remi Lindholm ja Joni Mäki.


Juhlimaan ei siis ole päästy, tulostaso laahaa, mutta vedetäänkö Suomessa liian kovia johtopäätöksiä Iivo Niskasen heikoista suorituksista. Onko suomalainen hiihtourheilu siis kriisissä, jos Iivo Niskanen ei pärjää?


Niskasen alkukausi ei ole ollut sellainen, kuin häneltä on totuttu näkemään. Erityisesti sunnuntain taapertaminen hänen mielimatkallaan, perinteisen kympillä pisti hälytyskelot soimaan. Hän oli vasta toiseksi paras suomalainen.


Iivon kohdalla kaikki ei ole nyt kunnossa, mutta onko hänen kunnossa vikaa?


Avauskisa näytti, että kunto on verrannollinen maailman kärkeen. Rukalla hiihdettiin kovassa pakkassäässä, Trondheimissa lähes vesikelillä. Fluorittomien suksien ero viime kauden suksiin on asiantuntijoiden mukaan valtava juuri vesikelillä.


Ne maat jotka ovat testanneet uusia voiteita jo viime keväästä alkaen, kuittaavat nyt valtavan edun. Suomi ei kuulu näihin maihin. Suomen huoltoryhmä ei ole pystynyt Hiihtoliiton taloudellisen tilanteen vuoksi testaamaan uusia voiteita ja suksien profiileja yhtä paljon kuin muut maat.


Juuri tämän vuoksi on nyt syytä pitää kriisipalaveri valmennusjohdon-huollon ja hiihtäjien kesken.


Huolto yksin ei pysty nyt taikomaan sellaisia suksia, jotka ovat kilpailukykyisiä muiden maiden hiihtäjien välineisiin. Siihen tarvitaan hiihtäjien ja valmennusjohdonkin apua.


Mielenkiintoista on se, että Suomessa on kehitetty fluorittomia voiteita ja maajoukkueella pitäisi siis olla käytössään sellaisia voiteita, joita ei välttämättä ole muilla.


Ongelma voidaan siis paikallistaa pitkälti suksien hiontaan ja siihen, että urheilijan on nyt valittava profiililtaan erilaiset sukset kuin viime vuonna. Onko niitä suksipakassa ja tuntevatko hiihtäjät tuon pakan nyt yhtä hyvin kuin viime vuonna?


Suuren yleisön reaktio alkukauteen on ollut hämmästystä täynnä. On ihmetelty, miksi suomalaisten suksi ei kulje ja mihin hiihtäjien kunto on kadonnut.


Hämmästelyyn on toki aihetta, mutta suurin ongelma on ollut se, että Iivo Niskasen esitykset ovat olleet tavallista heikompia, samoin kuin Krista Pärmäkosken. Kun tämä kaksikko pääsee tasolleen, toivottavasti Tour de skillä, niin silloin ollaan tuloksellisesti siellä, missä oltiin viime kaudella.


Kolmikko Niskanen-Niskanen-Pärmäkoski on käytännössä vastannut palkintopallisijoista yksilökisoissa.


Kärjen takana esimerkiksi Jasmi Joensuu, Tiia Olkkonen ja Jasmin Kähärä ovat naisissa ottaneet taas askelia kohti terävintä kärkeä. Miehissä sen ovat tehneet Remi Lindholm ja Lauri Vuorinen.


Se, missä ollaan jääty telineisiin, on suksihuolto. Siinäkin on kyse resurssien puutteesta, ei halusta tai taidosta. Voikin veikata, että Suomen huoltomiesten joululoma menee maastossa suksitesteissä.


Jari Porttila

 

828 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page