• Writer's pictureJari Porttila

Kärkinimiltä totaalinen romahdus Rukalla

Kerttu Niskanen vietiin hoitoon, hän paleltui pahasti 20 km kisassa.

Sunnuntai oli totaalinen mahalasku suomalaisille naishiihtäjille ja suurimmalle osaa mieshiihtäjiä.

Vai mitä sanotte tästä: Krista Pärmäkoski sijalla 31, Kerttu Niskanen sijalla 32, Anne Kyllönen sijalla 38. Pärmäkoski jäi kisan voittajasta 20 km matkalla 3.22,2, Niskanen viisi sekuntia enemmän. Viimeksi Pärmäkoski on hiihtänyt maailmancupissa heikommin kolme vuotta sitten ja Niskanen neljä vuotta sitten. Syystäkin voidaan siis puhua romahduksesta.

Kumpikin kertoi kisan jälkeen, että kalusto ei ollut kovassa pakkasessa kunnossa. Mutta voiko sen piikkiin pistää kolmea minuuttia? Jos voi, niin silloin uusi huoltopäällikkö on tiimeineen epäonnistunut totaalisesti.

Asiantuntijat kummastelivatkin kisan jälkeen, kuinka suomalaiset voivat hävitä kotiladuillaan noin paljon maailman kärjelle. Yhdeksi syyksi nostettiin se, että maajoukkueurheilijat eivät harjoittele Rukan vaativilla laduilla, vaan tyytyvät helpompiin rataprofiileihin Vuokatissa.

Ehkä hiihtoliitossa pitäisikin pohtia hieman tarkemmin sitä, missä harjoitellaan. Toki Ruka on Davosin ohella yksi vaativimmista maastoista, mutta eikö kannattaisi harjoitellakin Rukalla ja käyttää kotietua hyväksi?

Naisten kisassa nähtiin toki positiivisiakin suomalaisesityksiä. Kisan paras suomalainen oli Vilma Ryytty, hän oli maalissa sijalla 27 ja sai mahtavan potin maailmancupin pisteitä. Ja varmasti kisareissun seuraavaan maailmancupin kisaan Jällivaaraan.

Miesten puolella Remy Lindholm hiihti ennakkoluulottomasti koko ajan kärkiryhmässä ja otti lopulta sijan 12, ollen maalissa 13 sekuntia ennen sijalle 13 jäänyttä Iivo Niskasta. Lindholmin kohdalla ysi nukuttu yö muutti kaiken, toivottavasti niin tapahtuu muillekin suomalaisille ennen tulevan viikonlopun maailmancupin kisoja. Lindholm oli ladulla sunnuntain suomalaisonnistuja.

Muut maajoukkuehiihtäjät sen sijaan pettivät. Vai oletteko tyytyväisiä seuraaviin sijoituksiin: Lauri Lepistö 43, Perttu Hyvärinen 47, Markus Vuorela 49, Joni Mäki 56. Eroa tällä nelikolla oli kärkeen 2,30-3,00 minuuttia. Hälyttävän paljon.

Jos rehellisiä ollaan, niin vain Iivo Niskanen onnistui huipuistamme Rukalla odotusten mukaisesti, kaikilla muilla mätti ainakin toisella matkalla todella pahasti. Maajoukkueen valmennusjohdon onkin nyt pidettävä kunnon palaveri huollon ja hiihtäjien kanssa ja haettava vastauksia siihen, miksi suksi ei kulkenut ladulla.

Sillä en jaksa uskoa, että ruotsalaiset ja norjan maajoukkuehiihtäjät olisivat herkistelleet näihin kisoihin, joten hekin tulevat parantamaan jatkossa vauhtiaan.

Jos syy suomalaisten romahdukseen oli välineissä, niin ratkaisu on löydettävä seuraavaan kisaan mennessä.

Tulevana viikonloppuna Jällivaarassa hiihdetään vapaan kympin väliaikalähdöt ja viestit. Riitta-Liisa Roponen lähtenee Ruotsiin mukaan, nykykunnossa häneltä voi kyllä odottaa nousua 20 parhaan joukkoon.