top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Lopetetaan urheilijoilla uhkaileminen


Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät kahden kuukauden päästä, Pekingin olympialaisiin on aikaa 10 kuukautta, Jalkapalon MM-kisat käydään Qatarissa marras-joulukuussa 2022.


Suomalaisia nähdään kaksissa ensimmäisissä kisoissa, tai toivotaan että nähdään.


Julkisuudessa on näet nostettu esiin taas vaatimuksia, joiden mukaan Huuhkajien ja suomalaisurheilijoiden pitäisi boikotoida jalkapallon EM-kisoja ja Pekingin olympialaisia!


Vaatimukset, edes tuollaisten ajatusten tosissaan esittäminen on vastuutonta. Niiden esittäjät eivät tunnu ymmärtävän mistä puhuvat.


Suomen jalkapallomaajoukkue selviytyi ensimmäisen kerran EM-kisoihin ja pelaa kaksi alkulohkon otteluaan Pietarissa. Nyt suomalaisten pitäisi boikotoida kisoja, koska Aleksei Navalny ei saa kommentaattorien mukaan asianmukaista kohtelua vankilassa.


Navalnyhan myrkytettiin viime syksynä ja vain lääkärien nopeiden toimien ansiosta hän pysyi hengissä. Navalnyä hoidettiin Saksassa, mutta heti kun hän oli kunnossa, päätti hän palata Venäjälle. Kaikki ja varsinkin Navalny tiesivät mitä tuleman pitää, silti hän päätti lähteä takaisin, vaikka moni yritti saada häntä jäämään Saksaan.


Nyt siis Huuhkajien pitäisi boikotoida EM-kisoja ja ottaa näin kantaa Navalnyn puolesta.

Vaatimus on mielestäni vähintäänkin kohtuuton.


UEFA olisi voinut vetää halutessaan kisat pois Venäjältä, joka on siis vain yksi EM-kisojen isäntämaista. Se ei kuitenkaan tehnyt sitä, miksi siis Huuhkajien pitäisi osoittaa mieltään asiassa, jonka kaikista tapahtumista emme edes tiedä.


Urheilulla ja urheilijoilla voidaan parantaa maailmaa, mutta sen pitää tapahtua ennen kisavalintoja. Arvokisoja ei pidä myöntää maille, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Jos ne jollekin maalle myönnetään, niin myös se on signaali myöntäjän taholta.


Venäjä, Kiina ja Qatar eivät kuulu ihmisoikeusvaltioiden kärkipäähän, mutta on siellä monta muutakin maata, jossa arvot ovat vähintäänkin kaltevalla pohjalla, otetaan nyt esimerkiksi vaikka Yhdysvallat.


Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenen Sari Essayahin pitäisikin saada KOK:n eettinen komitea ottamaan selkeästi kantaa valintaprosesseihin.


Sillä ei voi olla niin, että koko uransa yksiin kisoihin valmistautuneet urheilijat pistetään kärsimään sen vuoksi, että KOK:n, FIFA:n tai UEFA:n ukkokerho osannut tehdä oikeita ratkaisuja.


Urheilijoille jo pelkät puheet boikoteista aiheuttavat henkistä stressiä. Se on myös kommentaattorien hyvä muistaa.


Niin kauan kun UEFA on sitä mieltä, että EM-kisojen alkulohkon otteluja pelataan Pietarissa, on tilanne selvä. Huuhkajat menevät sinne, minne UEFA ottelut määrää.


Jari Porttila


67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page