top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

"Lopussa oli kaikki pelissä ja se toi mitalin"

Suomalaishiihtäjät jatkoivat ykkätyksiä Vuokatin MM-hiihdoissa, kun vasta 18-vuotias Alexander Ståhlberg voitti U20 sarjan 10 kilometrin vapaan kisassa hopeaa.

-Alussa otin iisisti ja lopussa löin sitten kaikki peliin. Yritin kahdella ensimmäisellä kierroksella kontrolloida hiihtoa ja viimeisellä kierroksella laitoin kaikki peliin.

-Se taktiikka riitti hyvin tänään. Oli aika iso yllätys, että tänään tuli hopeaa.

Ståhlberg oli vuosi sitten Saksan MM-kisoissa 10 kilometrin perinteisen kisassa sijalla 47, nyt parannusta tuli huikeasti kun mies otti hopeaa.

Ståhlberg pääsi haistelemaan tammikuussa Lahdessa kansainvälistä ilmapiiriä, kun hän oli mukana skiathlonissa. Maailmancupin avaus ei vielä tuonut pisteitä, sillä Ståhlberg oli uransa ensimmäisessä cupin kisassa 52.

Ståhlberg oli mukana jo sprintissä, siinä irtosi 26 sija, nyt hän juhli MM-mitalia.

-Olen todella tyytyväinen tähän, en odottanut tällaista menestystä.

Mestaruus meni Norjan Martin Mörkille. Ståhlbeg hävisi hänelle 15 sekuntia. Pronssia vei puolestaan Kanadan Olivier Leveille, hän hävisi suomalaiselle reilut 12 sekuntia. Niko Anttola täydensi kahdeksannella sijallaan suomalaisten loistavaa panosta.

Ståhlberg oli vuosi sitten nuorten olympialaisissa kympillä jo neljäs. Lausannen menestys antoi lupauksia siitä, että nuori mies voi nousta ikäluokkansa huipulle ja sen hän teki nyt komeasti. Siinä mielessä hopea ei ollut yllätys.

Vöyrillä Pohjanmaalla asuva Ståhlberg on panostanut hiihtoon pitkäjänteisesti ja hän kuuluu siihen sukupolveen, josta seraavat huippuhiihtäjämme tulevat.

Naisten U20 sarjassa paras suomalainen oli Ida Haapala, hän sijoittui ykdeksänneksi.