top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Nolo moka maaottelun kulisseissa


Joonas Rinne on ratkaisessa roolissa kun misten maaottelun voittoa ratkotaan. Kuva Jari Porttila


Suomi on tekemässä 2000-luvun historiaa, sillä sen hyppysissä on kummankin maaottelut, miesten ja naisten maaottelun voitto.


Nyt tarvitaan taisteluhenkeä ja yhteishenkeä. SUL:n johto teki kuitenkin pahan mokan, joka näkyi maaottelun alla juuri yhteishengessä.


Liiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen antoi erikoisilla lausunnoilla, joissa totesi Viivi Lehikoisen syyllistyneen sopimusrikkeeseen josta seuraa sanktio, sytykkeitä, jotka roihahtivat Tukholmassa. Julkisuudessa spekuloitiin jo 5000 euron sakoista!


Media tarttui tietenkin Pakarisen lausuntoon, jota hän korjaili jälkikäteen, turhaan. Urheilijat asetettiin kuitenkin vastakkain, vain kokenut Kristiina Mäkelä, joukkueen toinen kapteeni. osasi asettaa tapahtuneen oikeisiin mittasuhteisiin.


Useat urheilijat ovat sen sijaan paheksuneet Lehikoisen menoa Timanttiliigaan Tukholman sijasta. Juuri tätä tilannetta valmennusjohto yritti välttää.


Tilanteesta tekee ongelmallisen se, että SUL:n valmennusjohto oli siunannut Timanttiliigan matkat, mutta liiton johto ei ilmeisesti tiennyt sitä ennen kommentointiaan. Liiton toimitusjohtaja Harri Aalto oli valmennuksen johtajien kannalla ja sanoi, että terveen maalaisjärjen käyttö on sallittua.


Kohun paisuttua puheenjohtaja kutsui hallituksen puhelinkokoukseen, jossa päätettiin että asiaan palataan vasta kauden päätyttyä.


Viivi Lehikoinen oli Xiamin Timanttiliigan kisoissa kahdeksas, mukana oli viisi MM-kisojen finalistia. Hän saalisti kauden kahdesta kisastaan maailman kovimmassa yleisurheilusarjassa kahdeksan ranking-pistettä, niillä on valtava arvo myös ensi kauden alussa, kun kisapaikkoja täytetään.


Liiton johdon toiminta asetti kuitenkin urheilijat vastakkain ja nyt heidät olisi saatava puhaltamaan yhteen hiileen, jotta Ruotsi voitaisiin kaataa.


Suomen joukkueessa kiertää Tukholmassa kuumetauti. Viimeisenä kuumeeseen on sairastunut 3-ottelun suosikki, SM-kultaa 10-ottelussa voittanut Tarmo Savola. Nyt hänelle haetaan varamiestä huomiseen koitokseen periaatteella, jokainen piste on huipputärkeä.


Naisten ja miesten maaottelu on niin jännittävässä tilanteessa, että kummatkin maaottelut saattavat ratketa viimeisessä lajissa, 1500 ja 800 metrin juoksussa. Jos tilanne on tämä, niin silloin on syytä rakentaa juoksuihin yhteinen ennakkotaktiikka.


Ruotsalaiset rakensivat miesten 800 metrillä Joonas Rinteelle siiven kierrettäväksi ja Rinne joutui tuhlaamaan energiaa turhiin kiertelyihin ennen loppusuoraa. Ja suoralla ruotsalainen kiilasi jatkuvasti suomalaisen eteen, toiselle radalle.


Ruotsalaiset näyttivät, ettei maaottelua voiteta kohteliaisuudella, vaan sopivalla itseluottamuksella ja röyhkeydellä.


Jari Porttila


682 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page